Business Internaţional

Tehnologia, cheia dezvoltarii economiei europene

05.01.2005, 00:00 68



Investitiile in tehnologie vor reprezenta una dintre cele mai importante provocari pentru guvernele europene in 2005, scrie Financial Times. Jean-Louis Beffa, presedinte si director executiv al companiei Saint-Gobain, cel mai mare producator de sticla din Franta, este de parere ca guvernele europene trebuie sa se incurajeze dezvoltarea tehnologica a tarilor lor prin finantarea cu prioritate a marilor "campioni nationali".



Beffa considera ca grupurile mari sunt mai importante pentru progresul tehnologic decat companiile mici, ale caror posibilitati de extindere sunt mai mari. Din punctul sau de vedere, programele europene de finantare pentru tehnologie, precum Eureka, au fost impartite in prea multe directii si nu au reusit "sa-i intareasca pe cei puternici. Aceasta concluzie se va regasi si in raportul pe care i-l va prezenta presedintelui Jaques Chirac pe 15 ianuarie.



Beffa a fost desemnat de catre Chirac sa realizeze un studiu despre cum poate guvernul ajuta inovatia si dezvoltarea tehnologica. Initiativa a fost determinata de temerile ca, in ceea ce priveste noile tehnologii, Europa este in urma Statelor Unite si ca guvernele euroepene nu fac destule eforturi pentru a crea noi locuri de munca in domeniile de viitor.



Beffa, care conduce al doilea mare producator de sticla din lume din anul 1986, a declarat intr-un interviu ca finantarile guvernamentale ar trebui sa se concentreze asupra "unor domenii tehnologice unde nu sunt doar idei bune, ci si companii europene capabile sa fructifice astfel de proiecte". Domeniile in care Europa are resurse sa se dezvolte sunt tehnologia informatiei si telecomunicatiile, tehnologia energetica si biotehnologia, aplicata in industria farmaceutica.



Intrebat daca marile companii ar trebui sa dezvolte singure astfel de tehnologii, in loc sa se bazeze pe guverne, Beffa a precizat ca nu este nimic rau in implicarea marilor corporatii. "Aceasta este metoda clasica de organizare a programelor de cercetare", a declarat el. El a mai spus ca este posibil sa se organizeze proiectelor astfel incat o parte din vanii castigati de marile companii din aceste programe sa se intoarca la populatie.



In Polonia, care a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE in 2004, investitiile si, in special, investitiile in tehnologie sunt o prioritate. Guvernul polonez isi propune sa reduca somajul de la 18,7% la 18,2% prin crearea de locuri de munca in domeniile de viitor. Insa rolul cel mai important revine companiilor, care vor trebui sa investeasca in tehnologii noi pentru a fi competitive pe plan international.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO