Business Internaţional

Temerile BCE cu privire la cresterea economica se adancesc pe fondul majorarii preturilor la petrol

12.10.2004, 00:00 12



Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, s-a aratat recent mai putin optimist atunci cand a luat in discutie perspectivele legate de cresterea economica a zonei euro, arata Financial Times.



Astfel, Trichet a declarat ca banca nu este "nici optimista, nici pesimista" in ceea ce priveste perspectivele de crestere economica a zonei euro. In cadrul unui interviu acordat revistei franceze L'Express si citat de Bloomberg, Trichet arata ca "In momentul in care anticipam o redresare graduala, puneam accent pe cuvantul 'gradual' si inca subliniez acest aspect".



Trichet avertiza ca majorarea preturilor la petrol a generat in mare masura "o atmosfera de nesiguranta".



Remarcile lui Trichet au aparut dupa ce Banca Centrala Europeana a decis sa-si mentina neschimbata principala rata a dobanzii, la nivelul de 2%, pentru a 16a luna consecutiva, acesta fiind cel mai scazut nivel din ultimele sase decenii. Decizia a fost luata pe fondul unor semnale conform carora cresterea record a preturilor la petrol si cea a ratei somajului vor tempera ritmul de crestere economica in cadrul zonei euro.



In acelasi timp, remarcile presedintelui BCE au urmat intrunirilor din weekendul trecut din Washington dintre guvernatorii bancilor centrale si ministrii de finante ai tarilor din zona euro, cat si datelor statistice publicate recent, date ce sugereaza o incetinire a ritmului de crestere al sectorului productiei in cadrul celor 12 tari ce compun zona euro.



"Cresterea preturilor la petrol a devenit una dintre preocuparile principale ale Bancii Centrale Europene," a declarat Julian Callow din cadrul Barclays Capital, citat de Financial Times.



Vorbind dupa incheierea unei intruniri a consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene in Bruxelles, Trichet a declarat ca procesul de redresare a zonei euro continua, dar ca "exista un sentiment destul de pregnant de nesiguranta, sentiment ce este in prezent legat in special de cresterea preturilor la petrol".



Preturile la petrol au determinat cresterea inflatiei, insa Trichet a sugerat ca perspectiva BCE asupra balantei riscurilor, dintre impactul acestora asupra inflatiei si impactul asupra cresterii, s-a schimbat. Trichet a aratat ca Banca Centrala Europeana trebuie sa fie in continuare "vigilenta" in ceea ce priveste evolutia inflatiei. In luna septembrie, preturile la produsele de larg consum au inregistrat o crestere de 2,2%, depasind astfel pragul maxim impus de BCE, de 2%, pentru a cincea luna consecutiva. Totusi, banca centrala cu sediul la Frankfurt se asteapta ca ritmul de crestere a inflatiei sa scada sub aceasta limita anul viitor.



Trichet a mai declarat ca "in randul membrilor consiliului de guvernare a bancii exista sentimentul general conform caruia mentinerea ratelor la nivelul actual este conforma cu rezultatele analizei noastre".



Pe de alta parte, BCE si-a exprimat temerile cu privire la faptul ca Grecia a raportat timp de mai multi ani o valoare mult mai mica a deficitului sau bugetar, fapt ce a fost dezvaluit recent. Avandu-l alaturi pe Lucas Papademos, vice-presedinte al BCE si fost guvernator al bancii centrale a Greciei, Trichet a declarat: "Tarile ar trebui sa faca o prioritate din calitatea si integritatea datelor statistice pe care le fac publice".



Joaquin Almunia, comisar european pe probleme monetare, a declarat ca Eurostat, organismul ce se ocupa de probleme de ordin statistic in cadrul Uniunii Europene, are nevoie de o autoritate sporita si de un personal mai numeros pentru a putea verifica datele statistice transmise autoritatilor de la Bruxelles.



Almunia a mai declarat ca in prezent Comisia Europeana studiaza noul buget anuntat de oficialii greci pentru a vedea daca promisiunea facuta de autoritatile de la Atena privind reducerea deficitul bugetar de 5,3% pe anul 2004 la mai putin de 3% anul viitor este sau nu realista.



Investitorii isi tempereaza, in general, asteptarile legate de o eventuala crestere a ratelor in contextul in care ritmul de crestere a economiei zonei euro pare sa incetineasca, evolutie sugerata si de tranzactiile cu contracte futures.



Banca Angliei a decis sa-si mentina neschimbata rata oficiala a dobanzii, la 4,75%, pe fondul unor date oficiale ce sugerau o viitoare incetinire a ritmului de crestere a economiei, conform Financial Times. Economistii au in prezent pareri diferite atat cu privire la rezultatele intrunirii de luna viitoare a oficialilor bancii, cat si la necesitatea unei majorari a ratelor dobanzii. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO