Business Internaţional

Tendinta separarii activitatilor de analiza ajunge si pe continent

07.11.2002, 00:00 17

Bancile europene de investitii au reusit sa evite o mare parte dintre excesele provocate de criza internetului care i-a afectat pe rivalii lor americani. Dar, vor reusi sa scape si de repercursiunile acestei crize?
In Statele Unite, institutiile de reglementare vor emite noi reguli care sa asigure independenta activitatii de analiza a actiunilor de cea de investitii bancare. Noile reguli nu vor obliga totusi companiile sa-si separe complet activitatea de analiza intr-o entitate juridica de sine statatoare ci doar vor impune restrictii care sa elimine contactul dintre activitatile de cercetare si cele de investitii, relateaza Wall Street Journal Europe.
In Europa, necesitatea ca activitatea de analiza sa devina mai independenta nu s-a manifestat asa de stringent. Insa, bancile europene de investitii vor fi cu siguranta presate sa adopte cel putin o parte din noile masuri introduse in Statele Unite.
"Piata din Marea Britanie este atat de dominata de jucatorii americani incat ar fi iesit din comun sa nu preluam imediat aceleasi reguli adoptate in Statele Unite", prevede Andrew Hawkins, director general la Investor Relations Society, o asociatie ai carei membri sunt companii britanice .
O parte dintre banci se pregatesc deja de schimbare. HSBC Holdings, spre exemplu, urmeaza sa anunte un plan de creare a unei noi divizii in cadrul bancii de investitii care sa includa 300 de analisti de actiuni. Schimbarea nu este majora. Analistii vor fi in continuare platiti din veniturile totale ale activitatii bancare de investitii. Ei vor continua sa furnizeze servicii pentru de analiza pentru bancherii din divizia de investitii atunci cand acestia au nevoie. Insa, directorii executivi ai HSBC sunt de parere ca o asemenea miscare are avantajul ca face din HSBC prima banca europeana care ia masuri pentru stoparea acestui gen de conflicte de interese.
Alte banci europene au anuntat ca asteapta clarificarea schimbarilor din Statele Unite inainte de face schimbari interne. Insa, multe dintre ele au inceput deja sa puna sub semnul intrebarii logica angajarii unui numar imens de analisti foarte costisitori mai ales acum cand profitabilitatea se afla in pericol.
Una dintre temeri este data de posibilitatea ca analistii bancilor de investitii sa nu poata participa la activitatea de lansare de noi emisiuni de actiuni realizate de companii. O asemenea masura le-ar putea determiana pe banci sa creeze echpe separate de analisti: o echipa independenta care sa furnizeze servicii de analiza pentru investitori si alta care sa lucreze in beneficiul bancherilor din divizia de investitii bancare.
Impactul pentru Europa va varia in fuctie de marimea echipelor de analisti ale companiilor, tipul de investitori pentru care lucreaza si de participarea sau nu pe piata americana. Cele mai afectate se considera ca vor fi UBS Warburg, unitatea de investitii bancare a grupului elvetian UBS AG si Deutsche Bank AG, care a achizitionat anii trecuti Bankers Trust si Alex. Brown din Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO