Business Internaţional

Terenurile arabile sunt noua tinta a investitorilor

05.05.2008, 19:18 23

In conditiile scaderii preturilor proprietatilor comerciale si rezidentiale, investitorii isi indreapta din ce in ce mai mult atentia catre un activ traditional: terenul arabil, scrie Financial Times.
Considerata mult timp o industrie in declin, agricultura a primit un impuls in ultimele luni in urma cresterii cererii de alimente pe plan global. Drept urmare, preturile terenurilor agricole au urcat pana la niveluri record pe tot cuprinsul Uniunii Europene.
Ca reactie, au fost create recent mai multe fonduri in vederea achizitionarii de teren arabil. Marea Britanie, unde preturile au urcat cu 40% in ultimul an, se dovedeste extrem de activa in aceasta privinta. Compania Braemar este unul din exemple. Grupul cu sediul in Manchester a fost asaltat de oferte din momentul in care a lansat un fond in acest an.
"Am inchis fondul in doua saptamani, dar il vom redeschide", a declarat Marc Duschenes, director executiv. Acesta a refuzat sa precizeze suma atrasa de la persoane bogate, insa a declarat ca fondul va achizitiona primii 200 de acri in curand. Terenul va fi administrat de fermieri pe baza de contracte, astfel incat ar putea fi obtinute si castiguri de capital pe langa venituri.
Desi Braemar s-a lovit de opozitia fermierilor care incercau sa se extinda, Duschenes arata ca multi erau in acelasi timp dispusi sa se retraga dupa 20 de ani de stagnare a preturilor la terenuri.
Braemar a deschis de asemenea un fond deschis de investitii in Guernsey. "Se implica o varietate de persoane, de la pensionari care incearca sa scape de taxa de succesiune pana la brokeri aflati in cautare de investitii sigure", spune acesta.
Andrew Shirley, director de cercetare rurala in cadrul Knight Frank, o companie care pune bazele propriului fond de investitii in domeniul agriculturii, arata ca preturile terenurilor sunt in crestere in intreaga Europa.
In Marea Britanie, pretul terenurilor agricole s-a dublat in ultimele 18 luni, in parte sub influenta cumparatorilor straini.
Conform lui Mark McAndrew, partener in cadrul agentiei Strutt & Parker, pretul terenurilor arabile de calitate se ridica la 6.000-6.500 de lire sterline (7.500-8.100 euro) pe acru in multe parti ale tarii, in crestere de la 3.000-3.500 de lire sterline.
In ultimii ani, investitori din Danemarca si Irlanda au luat cu asalt Marea Britanie, atrasi fiind de preturile mai reduse ale terenurilor arabile de calitate. Acestia cauta terenuri si in Europa de Est, insa, conform lui McAndrew, multi prefera Marea Britanie pentru ca este mai apropiata de tara lor de origine si le este mai cunoscuta.
Acesta estimeaza ca 30-40% din cei care achizitioneaza terenuri in comitatele estice ale Angliei sunt straini.
McAndrew anticipeaza ca preturile ar putea creste pana la 8.000-10.000 de lire sterline pe acru, nivel apropiat de cel din anumite parti din Danemarca, insa ritmul de crestere va fi unul mai lent de acum incolo.
De asemenea, McAndrew spune ca aceasta crestere a preturilor a fost determinata si de o crestere a optimismului fermierilor in urma aprecierii preturilor la alimente.
Cresterea este determinata si de persoanele care renunta la slujbe bine platite si-si investesc banii in ferme, multe dintre acestea fiind considerate ca un hobby, si nu un business.
McAndrew a identificat si cea de-a patra categorie de cumparatori: investitorii institutionali. Mai multe fonduri s-au aratat interesate recent de achizitionarea de terenuri arabile.
Totusi, Sharon Hockley, purtator de cuvant al National Farmers' Union, a avertizat ca aceasta crestere a preturilor la terenuri are si o parte negativa. "Actuala situatie este o consecinta directa a erei alimentelor ieftine si a lipsei de investitii in agricultura", arata Hockley.
"Cresteri dramatice ale valorii terenurilor nu se inregistreaza numai in Marea Britanie. Pe fondul cresterii puternice a preturilor la marfuri, fondurile de investitii sunt in cautare de terenuri ieftine, iar acest lucru contribuie la majorarea preturilor, in special in Europa de Est si in fostele tari sovietice, unde exista intinderi vaste de teren neutilizate la maximum, potential foarte productive", declara acesta.
In Lituania, un hectar de teren agricol costa 734 euro in 2006, comparativ cu nivelul de 164.340 de euro in Luxemburg, cea mai scumpa tara.
In Polonia, conform ambasadei americane, preturile medii au avansat cu 60% in perioada cuprinsa intre anii 2003 si 2006. In Ucraina invecinata, care nu este membra a UE, preturile pentru cele mai bune terenuri sunt asteptate sa se dubleze, de la 3.500 dolari pe hectar in acest an in conditiile intrarii pe piata a unui numar din ce in ce mai mare de fonduri de investitii, declara Shirley.
Chiar si Serbia, o alta tara care nu este membra a UE, asista la o crestere dramatica a preturilor. Analistii din domeniul imobiliar estimeaza ca preturile terenurilor arabile din regiunea nordica a tarii, Voivodina, vor ajunge la 7.000-8.000 de euro pe hectar in acest an, de la 5.000 de euro anul trecut.
Strainii nu pot achizitiona terenuri in Polonia pana in 2016, iar alte tari au introdus de asemenea restrictii, desi pe perioade mai scurte, pentru ca strainii sa nu profite. Totusi, investitorilor le este usor sa creeze companii locale pentru a evita restrictiile.
Tarile cu restrictii in privinta vanzarilor, cum este cazul Frantei, sunt cele mai ieftine. Pamantul costa aproximativ 6.000 de euro pe hectar aici pentru ca terenurile trebuie oferite mai intai tinerilor fermieri locali. Chiar si in acest caz, preturile au crescut totusi cu 50% fata de anul 2003.
Fermierii spun ca la cresterea preturilor contribuie si reglementarile de mediu mai severe. "Ai nevoie de mai mult pamant pentru a produce aceeasi cantitate", spune Peter Gemaekle, care conduce sindicatul fermierilor danezi. Acesta arata ca randamentele au scazut in urma unei reduceri recente a cantitatii de azot care poate fi utilizata la hectar.
Totusi, in conditiile in care investitorii se asteapta sa obtina randamente solide, unii observatori lanseaza o nota de avertizare.
"Pana cand nu se va determina cu claritate cat de grave sunt problemele cu care se confrunta economia, trebuie sa existe si o nota de avertizare", spune Mark McAndrew.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO