Business Internaţional

Texaco a anutat descoperirea unei mari rezerve de petrol in Atlantic

10.12.2004, 00:00 16



O rezerva importanta de petrol si gaze naturale a fost descoperita in Oceanul Atlantic, la vest de insula Shetland, informeaza BBC. Descoperirea apartine companiei petroliere americane ChevronTexaco si este situata la 126 de kilometri in larg, in canalul Seroe-Shetland, la putul de foraj Rosebank/Lochnagar.



Forajele realizate la adancimea de 1.100 de metri sub apa au detectat doua acumulari de petrol si gaze naturale. In urmatoarele saptamani, nava de foraj West Navigator, va efectua mai multe teste asupra putului, pentru se realiza o estimare exacta a rezervei.



George Kirkland, presedintele diviziei ChevronTexaco Overseas Petroleum a companiei americane, a declarat ca aceasta descoperire va ajuta compania sa se dezvolte in regiune. Kirkland a mai spus ca descoperirea acestei rezerve "demonstreaza eficienta strategiei de explorare a corporatiei, care se concentreaza asupra oportunitatilor cu un impact ridicat existente peste tot in lume".



Gary Luquette, presedinte si director executiv la ChevronTexaco Upstream Europe a declarat: "Suntem puternic incurajati de rezultatele acestor foraje". "Aceasta este o oportunitate extraordinara care vine in sustinerea politicii companiei de explorare a tarmului atlantic si justifica investitiile realizate in platforma continentala britanica", a mai adaugat el.



Liderul Patridului National Scotian (SNP), Alex Salmond, care a fost in trecut economist la Royal Bank of Scotland, a primit cu bucurie descoperirea. El a declarat ca rapoartele pe care le are la dispozitie sugereaza faptul ca acest camp ar contine 500 de milioane de barili. Salmond a mai spus ca descoperirea vine in sprijinul sugestiilor ca in Marea Nordului mai exista rezerve de 50 de miliarde de barili. "Rezerva este semnificativ mai mare decat cantitatea extrasa pana acum din Marea Nordului si indic faptul ca in apele scotiene exista inca mult petrol".





OPEC incearca sa stabilizeze pretul petrolului



Intre timp, pretul petrolului a crescut pentru a doua oara consecutiv, pe baza prognozelor meteo care indica temperaturi mai mici decat cele normale pentru aceasta perioada, situatie care va duce la o crestere a cererii in estul Statelor Unite, informeaza Bloomberg. Rezervele de petrol pentru incalzit ale SUA sunt cu 12% mai mici decat media din ultimii cinci ani.



Pretul petrolului brent a crescut ieri cu 87 de centi, pana la 39,35 dolari la Londra, in vreme ce la New York, petrolul brut a scazut la 40,45 de dolari, nivelul minim dupa 22 iulie.



Tarile OPEC, care se intalnesc astazi la Cairo vor stabili ce masuri vor lua in continuare. Pe de o parte, OPEC are posibilitatea sa pastreze productia actuala, care se apropie de nivelul maxim din ultimii 25 de ani, si sa favorizeze cresterea rezervelor, pe de alta parte, OPEC poate reduce productia, pentru a stopa scaderea cu 24 de procente a pretului petrolului, inregistrata in ultimele sase saptamani.



Ministrul petrolului din Emiratele Arabe Unite a declarat ca OPEC ar trenui sa-si reduca productia de petrol, insa cu mentinerea actualei cote comune de 27 de milioane de barili pe zi. Conform estimarilor Bloomberg, productia de petrol a tarilor OPEC, cu exceptia Irakului, depaseste tinta stabilita cu aproape 1,2 milioane de barili pe zi. Oficialii tarilor OOPEc sunt ingrijorati de scaderea preturilor titeiului, pe fondul deprecierii dolarului. Evolutia actuala dezavantajeaza exportatorii de petrol si reduce puterea de cumparare a acestora pentru bunurile europene si asiatica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO