Business Internaţional

Textilele din China sar peste barierele impuse de UE

04.10.2005, 18:12 17

Exporturile de textile pe a caror eticheta este scris "fabricat in Hong Kong" au cunoscut un avans important, aceasta fiind una dintre solutiile gasite de producatori pentru ocolirea contingentelor impuse de Uniunea Europeana confectiilor produse in China.

Companiile de textile cu sediul la Hong Kong, dar care detin unitati de productie in China, utilizeaza un aranjament incheiat intre oficialii de la Hong Kong si cei de la Beijing, in baza caruia confectiile pot fi etichetate ca fiind fabricate in aceasta regiune in cazul in care o parte a procesului de productie se desfasoara in zona.

Potrivit aranjamentului, procesul principal de fabricatie trebuie derulat in Hong Kong, insa unii producatori se indoiesc ca reglementarile sunt respectate in totalitate.

"Brusc, productia din Hong Kong a crescut. Hong Kongul devine iar exportator", a declarat Wing Hin Chung, director de productie la Hansa Trading.

Conform Departamentului de Comert si Industrie din Hong Kong, exporturile de textile din regiune catre UE au crescut cu 80% din apriie pana in iulie, iar cele catre SUA s-au apreciat cu 33%.

Exporturile catre cele doua regiuni s-au ridicat, in al doilea trimestru al anului, la 7,3 miliarde de dolari (6 miliarde de euro), in crestere cu 49% fata de nivelul consemnat in urma cu un an.

Cele 25 de tari care fac parte din Uniunea Europeana au inregistrat o mare crestere, importand textile in valoare de 1,4 miliarde de dolari (1,04 mld. euro) din China, fata de 975 de milioane de dolari (730 de milioane de euro) anul trecut.

In plus, China a depasit toate estimarile legate de nivelul exporturilor catre Statele Unite, de la anularea cotelor maxime de productie in ianuarie. Este clar ca eforturile de a liberaliza comertul mondial au permis Chinei si altor tari sa domine piata textilelor, ceea ce ar putea duce la ieftinirea hainelor, dar si la rescrierea balantelor comerciale.

Cotele au fost stabilite in urma unui acord incheiat intre CE si ministrul de comert chinez pe 10 iunie.

Aceasta masura vizeaza protejarea producatorilor de textile europeni prin limitarea importurilor chinezesti.

Strategia a fost impusa ca urmare a cererilor din partea mai multor state. Acestea si-au exprimat dorinta schimbarii vechilor cote din cauza cresterii importurilor chinezesti in 2004.

Totusi, aceste limite au fost depasite, astfel incat numeroase articole de imbracaminte destinate exporturilor au fost stocate in fabrici din China si in depozite din UE. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO