Business Internaţional

Timothy Geithner este pus la carma Trezoreriei pentru a scoate America din ape tulburi

23.11.2008, 18:20 20

Timothy Geithner, seful Fed din New York si unul dintre personajele care s-au facut remarcate in timpul crizei financiare, va fi secretarul Trezoreriei americane in mandatul presedintelui ales Barack Obama. Contracandidatul sau, Lawrence Summers, va primi un rol important in cadrul echipei care il va insoti pe Obama la Casa Alba, scrie Bloomberg.

Summers, fost secretar al Trezoreriei in mandatul ultimului presedinte democrat Bill Clinton, i-ar putea succeda lui Ben Bernanke ca presedinte al bancii centrale, in 2010.
Desi detine una dintre cele mai importante functii din cadrul Fed, Geithner a aparut in lumina reflectoarelor odata cu inasprirea crizei financiare care macina sectorul bancar american, fiind personajul central al majoritatii incercarilor autoritatilor de a salva marile banci de la colaps.
Prima masura pe care trebuie sa o ia noua echipa din fruntea Trezoreriei este crearea pachetului de redresare prin care Obama s-a angajat sa scoata economia americana din recesiune.
Obama isi creeaza "o echipa puternica, cu oameni calificati", este de parere Allen Sinai, economist-sef al Decision Economics din New York. "Dar problemele economiei, starea pietelor financiare si bancare, atat cele americane, cat si cele globale, si lunga lista de alte probleme cu care se confrunta societatea sunt foarte intimidante", a completat Sinai.
Geithner, 47 de ani, a fost pionul central in luarea unora dintre cele mai importante decizii din timpul crizei, fiind omul de legatura intre banca centrala si bancile de pe Wall Street. Cele mai importante masuri la care a luat parte au fost preluarea de catre stat a asiguratorului American International Group (AIG), salvarea de la colaps a bancii Bear Stearns si falimentul Lehman Brothers din septembrie.
Decizia de a alege intre Geithner si Summers a fost cu atat mai grea cu cat ambii au experienta in ceea ce priveste crizele financiare, cei doi conlucrand in timpul crizei asiatice din 1997-1998 si in evitarea falimentului national de catre Mexic in acelasi deceniu. Dar, in ciuda experientei sale, Geithner va ocupa si o pozitie mai putin familiara: cea de purtator de cuvant pe probleme economice al guvernului.
"Cu siguranta are experienta necesara", a spus Alex Pollock din cadrul American Enterprise Institute din Washington. "Dar partea publica si cea politica a functiei de secretar al Trezoreriei va fi plina de provocari."
"Tim este vazut cu ochi buni in cele mai inalte cercuri din lumea financiara si este un lider eficient si potrivit pentru situatia in care se afla sectorul financiar", a declarat Robert Nichols, presedinte al Financial Services Forum din Washington.
Geithner a fost subsecretar pe probleme internationale in cadrul Trezoreriei pe cand aceasta institutie era condusa de Summers, 53 de ani, si se afla la conducerea Fed din New York din noiembrie 2003.
Inainte de a lucra in cadrul Fed, el a petrecut 18 ani lucrand la Washington, mai intai in cadrul Kissinger Associates, in cadrul Trezoreriei si la Fondul Monetar International. Summers, care a ocupat pozitia de secretar al Trezoreriei din 1999 pana in 2001, va fi principalul contracandidat al lui Ben Bernanke la sefia Fed.
"El (Summers - n. red.) se afla pe lista scurta, poate chiar pe primul loc in cursa pentru presedintia Fed", a spus Vincent Reinhart, fost director in cadrul Fed.
Summers este in prezent profesor in cadrul Harvard si a fost presedintele Cambridge.
Kevin Warsh, guvernator in cadrul Fed, este principalul candidat la postul lasat liber de Geithner in cadrul bancii centrale. Warsh, 38 de ani, a lucrat la Morgan Stanley si a fost consilier pe probleme economice la Casa Alba. El a fost un element de legatura intre Fed si firmele de pe Wall Street in timpul crizei, datorita relatiilor si experientei sale in industria bancara.
Persoanele nominalizate de Obama pentru functiile din noua administratie urmeaza sa fie confirmate de Senat dupa 20 ianuarie, ziua in care noul presedinte isi incepe mandatul.
 
Cine este Timothy Geithner
  • S-a nascut pe 18 august 1961 in Brooklyn, New York.
  • A absolvit Dartmouth College in 1983 si Johns Hopkins School of Advanced International Economics.
  • Intre 1985 si 1988 a lucrat in cadrul Kissinger and Associates in Washington.
  • Din 1988 a lucrat in cadrul Trezoreriei, ocupand diferite functii in timpul a trei administratii si a cinci secretari.
  • In perioada 1999-2001 a fost subsecretar pe probleme internationale in cadrul Trezoreriei.
  • Din 2001 pana in 2003 a lucrat in cadrul Fondului Monetar International.
  • Din 20 noiembrie 2003 este presedinte al Fed New York.
  • A jucat un rol important in preluarea AIG de catre stat, in salvarea Bear Stearns si in falimentul Lehman Brothers.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO