Business Internaţional

Tinerii, cei mai buni la economii

09.12.2004, 00:00 14



Tinerii sunt cei mai buni la economii, conform unui studiu realizat de National Savings and Investments (NS&I), citat de BBC News.



Cei cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani economisesc cea mai mare parte din salariu, arata studiul realizat in randul unui numar de 1.500 de persoane.



In schimb, cei din categoria de varsta 35-44 economisesc cel mai putin din cauza eforturilor de a-si intretine familiile si a rambursa credite ipotecare.



Tinerii care au intre 16 si 24 de ani economisesc aproape 10% din salariu, cu o treime mai mult decat cei din grupa de varsta 35-44.



Totusi, cei cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani pun mai multi bani deoparte sub forma de cash, salariile acestora fiind mai mari in medie.



"Faptul ca cei cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani sunt atat de dispusi sa faca economii vine sa contrazica parerea exprimata des conform careia tinerii nu cunosc valoarea banilor si sunt dependenti de credite," a declarat Dax Harkins, analist al sectorului de economii in cadrul NS&I, pentru BBC News.



"Acestia par sa fi inteles ca trebuie sa economiseasca pentru a obtine ceea ce isi doresc".



In general, cei mai tineri fac economii avand in vedere obiective pe termen scurt, cum ar fi plata taxelor la universitate, achizitionarea unui nou automobil sau constituirea unui depozit pentru cumpararea unei locuinte fiind mai degraba lasate pentru mai tarziu.



Totusi, tinerilor le este din ce in ce mai greu sa-si achizitioneze o locuinta. In medie, un tanar trebuie sa economiseasca timp de patru ani si jumatate pentru a constitui un depozit pentru o locuinta.



Cu toate acestea, Harkins se declara multumit de faptul ca tinerii economisesc atat de mult.



"Speranta este ca aceasta inclinatie de a economisi sa dureze mai mult, catre varsta de 30, 40 de ani, aceasta tendinta putand aduce o rezolvare a problemelor sectorului britanic al pensiilor," declara Harkins.



Cei aflati la capatul de sus al scarii castigurilor, cum ar fi managerii si judecatorii, economisesc, insa numai 7% din salariu, aproximativ jumatate din nivelul recomandat, arata acelasi studiu.



"Este posibil ca acesti oameni sa nu economiseasca suficient pentru a-si mentine aceleasi standarde ridicate de viata si dupa pensionare," avertizeaza Harkins. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO