Business Internaţional

Tintele de inflatie cad una dupa alta in Europa de Est

15.02.2008, 21:26 17

Accelerarea inflatiei determina majorarea dobanzilor in Europa de Est, in timp ce preturile imprumuturilor din regiunea vestica a Europei sunt in scadere, scrie cotidianul The Wall Street Journal.
Banca nationala a Cehiei a majorat saptamana aceasta rata de referinta a dobanzii cu un sfert de punct procentual, pana la 3,75%, intr-un efort de a lupta impotriva inflatiei care se apropie de maximul ultimilor sase ani. Aceasta miscare a venit dupa o serie de majorari similare ale ratei dobanzii in Polonia, Romania si Serbia in ultima perioada. In conditiile in care inflatia se extinde pe tot continentul, sansele ca banca centrala a Ungariei sa reduca dobanda sunt din ce in ce mai mici.
Principalii factori responsabili pentru inflatia mare din Europa de Est sunt aceiasi care au determinat cresterea rapida a preturilor in Vest: majorarea preturilor la alimente si energie. Rata inflatiei a depasit tinta BCE (aproximativ 2%) pentru zona euro si cea a Bancii Angliei.
Alaturi de preturile mari la alimente si energie, pe pietele din Est prinde contur spirala inflationista: cresc presiunile privind cresterile salariale pentru a compensa preturile ridicate. Aceste efecte ameninta sa mentina o rata a inflatiei ridicata in Europa de Est pentru o perioada indelungata, pe cand in Europa de Vest ele nu au fost prezente in aceeasi masura, cel putin pana acum.
"Efectele secundare ale inflatiei mari sunt deja vizibile, iar perspectivele inflationiste nu sunt prea bune, deci este un amestec periculos de factori in tarile cu o piata rigida a muncii, precum Polonia sau Cehia", spune Raffaella Tenconi, economist la banca Dresdner Kleinwort.
In Romania, unde somajul este la un minim record, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a recunoscut ca nu exista nicio sansa de a atinge tinta de inflatie anul acesta, chiar si dupa majorarea ratei dobanzii cu doua puncte procentuale in trei luni. El se asteapta ca rata anuala a inflatiei sa depaseasca 8% in urmatoarele doua luni si sa ramana la 5,9% la finele acestui an.
Ministrul de finante ungar Janos Veres a declarat ca preturile la alimente si petrol ar putea spulbera planurile guvernului de a reduce inflatia pana la 4,5% anul acesta, de la 8% in 2007. Saptamana trecuta banca centrala a Serbiei a majorat estimarile inflationiste de la 8% la 8,6%, comparativ cu 5,4% anul trecut. Acest lucru a cauzat o crestere a ratei dobanzii de la 10% la 10,75%.
Alimentele constituie cea mai mare parte a cosului zilnic de consum in economiile emergente, iar inflatia anuala din sectorul alimentar de 10% va adauga un intreg punct procentual la diferenta dintre inflatia de pe pietele emergente si cele din Europa de Vest, afirma Krzysztof Rybinski, viceguvernator al bancii centrale a Poloniei pana la inceputul lui 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO