Business Internaţional

Tirajul ziarelor, in crestere cu 2,3% pe plan global

05.06.2007, 18:08 13

Vanzarile de ziare s-au aflat in crestere in Asia, Europa si America de Sud, America de Nord fiind singurul continent care a inregistrat un declin. Veniturile din publicitate obtinute de cotidienele cu plata au fost cu 3,77% mai mari anul trecut, conform WAN, scrie Budapest Business Journal.
Incluzand cotidienele gratuite, tirajul pe plan global a consemnat o crestere de 4,61%. Cotidienele gratuite reprezinta in prezent aproape 8% din tirajul total al ziarelor pe plan mondial.
"Rezultatele sunt chiar mai bune decat ne asteptam", a declarat Timothy Balding, CEO al WAN, la congresul mondial al WAN, care are loc in Africa de Sud.
"Ziarele inregistreaza performante solide si dau dovada de inovatie si de energie in incercarea de a-si mentine pozitia de canal de stiri preferat pentru sute de milioane de cititori pe zi", a adaugat el. Specialistii considera ca trendul ascendent al acestei piete este cu atat mai imbucurator cu cat concurenta Internetului este din ce in ce mai agresiva.
"Avand in vedere ascensiunea canalelor digitale, este remarcabil faptul ca presa tiparita continua sa fie canalul media preferat al majoritatii cititorilor", explica Balding. In acelasi timp insa, ziarele "exploateaza pe deplin toate noile oportunitati generate de canalele digitale de distributie, pentru a-si spori audienta."
Pe fondul tirajelor in crestere, vanzarile globale au atins un nou record, peste 515 milioane de oameni cumparand un ziar in fiecare zi. Incluzand cotidienele gratuite, tirajul zilnic a urcat pana la aproape 556 milioane. Audienta medie este estimata la peste 1,4 miliarde de oameni pe zi, majoritatea exemplarelor fiind citite de mai mult de o persoana. Cele mai mari cinci piete de ziare sunt China, India, Japonia, Statele Unite si Germania.
In Europa, tirajul cotidienelor a inregistrat o crestere generala, 10 state UE inregistrand tiraje in crestere, in frunte cu Romania (crestere de 25,7%), Austria (9,43%) si Portugalia (cu 8,95%). Estonia, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Polonia si Slovacia au inregistrat de asemenea cresteri ale vanzarilor, tirajul ramanand stabil in cazul Ciprului. Alte 15 tari membre UE au raportat scaderi. Piata slovena a fost cea mai afectata, scazand cu 18,9%, urmata de Letonia cu 7,8%, si Grecia cu 4,9%. Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Ungaria, Luxemburg, Olanda, Spania, Suedia si Marea Britanie au raportat si ele scaderi. Pe acelasi continent, tirajul s-a aflat in crestere in Turcia si Croatia, dar in scadere in Norvegia si Elvetia.
In Statele Unite, tirajul cotidienelor a inregistrat un declin de 1,9%, cele mai semnificative scaderi fiind inregistrate pe segmentul editiilor de seara ale anumitor cotidiene. In America Latina, vanzarile de ziare braziliene au inregistrat o crestere de 6,5%, in timp ce vanzarile de ziare au avansat cu 3,2% in Columbia.
In Asia, tirajul a inregistrat o crestere de 3,61% comparativ cu anul precedent, in timp ce India este liderul regional in ceea ce priveste extinderea pietei de profil, cu un nivel de 12,93%. Pe acelasi continent, vanzarile s-au aflat in crestere in China, Malaezia, Singapore, Bangladesh si Coreea, dar in scadere in Taiwan si Japonia.
In Australia, vanzarile au consemnat un avans de 2,95%, in timp ce in Noua Zeelanda vanzarile de ziare au fost cu 1,1% mai mici. In Africa, vanzarile au avansat cu 8,24% in Africa de Sud, fiind stabile in Nigeria si Kenia.
Japonezii sunt in continuare cei mai mari cumparatori de ziare, in timp ce belgienii aloca cel mai mult timp ziarelor, respectiv 54 de minute pe zi, in medie, fiind urmati de chinezi, finlandezi si brazilieni, cu 48 de minute fiecare. Tirajul ziarelor de duminica a scazut cu 3,69%, Statele Unite si Marea Britanie fiind in continuare cele mai mari piete pe acest segment. Tirajul celorlalte ziare in afara cotidienelor a crescut cu 7,29%.

Tirajul ziarelor in 2006

Tirajele ziarelor au inregistrat o crestere de 2,3% pe plan global.
In Europa, tirajul cotidienelor a inregistrat o crestere generala, 10 tari UE inregistrand tiraje in crestere, in frunte cu Romania (crestere de 25,7%), Austria (9,43%) si Portugalia (cu 8,95%).
In Statele Unite, tirajul cotidienelor a inregistrat un declin de 1,9%.
In Asia, tirajul a inregistrat o crestere de 3,61% comparativ cu anul precedent.
In Australia, vanzarile au consemnat un avans de 2,95%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO