Business Internaţional

Toate bancile ar trebui transformate in fonduri mutuale

24.02.2010, 00:00 31

In conditiile in care se fac presiuni tot mai mari asuprabancilor sa isi asume mai putine riscuri, Laurence Kotlikoff, uneconomist mai putin cunoscut si profesor la Boston University, vinecu o solutie radicala: eliminarea totala a riscului din sistemulbancar, prin transformarea jucatorilor din sistemul financiar infonduri mutuale, scrie revista Bloomberg Businessweek.

El considera necesara reorganizarea din temelii a sistemuluifinanciar, iar solutia pe care el o propune este aceea de atransforma bancile comerciale si de investitii, fondurile dehedging si companiile de asigurari in institutii similarefondurilor mutuale, mai "plictisitoare" prin lipsa riscurilor.

"O serie de personaje negative conduc sistemul financiar sprestanaga, dreapta sau spre centru", afirma Kotlikoff. "Nimeni nusuna la administratia Obama pentru a-i spune ca masurile luate deei sunt ca si cum ai trata cancerul cu un simplu plasture."

O mana de oameni isi asuma riscuri pe baniialtora

Intr-o analiza realizata pentru Centrul National pentru AnalizaPolitica, Kotlikoff considera ca la baza crizei financiare actualenu a stat faptul ca oamenii isi asuma riscuri. El crede caprincipala problema este ca un numar redus de oameni, in specialbancherii, prin riscurile pe care si le asuma, pun in pericol baniialtor oameni fara ca acestia din urma sa stie, sa inteleagasituatia si sa isi dea acordul, prin investitii garantate destat.

In timpul actualei crize financiare, bancherii au investit baniideponentilor si ai altor creditori in instrumente riscante, printrecare si collateralized debt obligations (CDO) - titluri garantatecu active, credite si obligatiuni - multe dintre acestea fiind larandul lor investite in scheme frauduloase. Cand investitiile audat gres, institutiile financiare si corporatiile care erau preamari pentru a se prabusi au fost salvate sau cumparate deguverne.

Bancile trebuie sa fie doar punti delegatura

In cea mai recenta carte a sa, "Jimmy Stewart is dead",economistul considera ca mai degraba decat sa preia depozite si saacorde credite, bancile ar trebui sa reprezinte punctul de legaturaintre deponent si debitor, ele devenind fonduri mutuale foartesigure create special in acest scop.

Aceasta ar fi solutia salvatoare pentru problema bancilor, aceeaca nu au destui bani in conturile lor pentru a-i plati pe deponentidaca acestia ar dori sa retraga in masa toti banii depusi.

Potrivit scenariului lui Kotlikoff, bancile ar realizaoperatiuni lipsite de risc. Depozitele ar fi puse impreuna intr-unnou tip de fond mutual, echivalent unui fond mutual pentru actiuni,insa toti banii ar fi tinuti intr-un loc sigur astfel incat sa nuexiste pericolul de a nu-i mai primi inapoi.

Aceste fonduri ar oferi si credite. Deja companiile strang baniprin emisiunea de obligatiuni, care sunt cumparate de fondurimutuale care opereaza cu instrumente cu venituri fixe. Kotlikoffspune ca si in cazul imprumuturilor mecanismul ar fi similar:fondurile mutuale ar strange banii investitorilor si i-ar utilizapentru a da credite doritorilor care indeplinesc conditiile impuse.Bancile ar deveni astfel doar intermediari.

Scenariu science fiction?

Desi aparent solutia lui Kotlikoff pare desprinsa dintr-unscenariu science fiction, ea a reusit sa capteze atentia unorpoliticieni importanti si a unor economisti dispusi sa isi"deschida" urechile.

Cel mai rasunator succes poate fi considerat acela de a-l ficonvins pe Mervyn Kyng, guvernatorul Bancii Angliei, scriecotidianul britanic The Times.

Despre Kotlikoff guvernatorul le-a spus parlamentarilorbritanici: "Sper ca atunci cand veti vorbi cu oameni din SUA, vetilua in considerare si oameni cu idei radicale, nu doar pe cei dinechipa presedintelui Obama, ci si persoane precum profesorulKotlikoff, care are o larga paleta de propuneri".

King mai spune ca aceste masuri radicale nu ar trebui puse invigoare imediat, insa daca nu sunt analizate problemele structuralecare au adus sistemul financiar la un pas de dezastru, nu va puteafi evitata o repetare a crizei la scara mai mare.

Ce este un fond mutual

Un fond mutual este un tip de schema de investitii care atragebani de la o serie de investitorii pe care apoi ii investeste inactiuni, obligatiuni, intrumente financiare pe termen scurt si altetitluri de capital. Fondul mutual are un manager care facetranzactii cu acesti bani in mod regulat. Investitiile intr-un fondmutual se fac prin cumpararea de unitati de fond. Pierderile saucastigurile sunt de regula distribuite anual investitorilor. Baniiprimiti sunt ulterior investiti in alte tipuri de instrumente.Avantajele fondurilor mutuale sunt ca iti poti retrage banii inorice moment si ca riscurile sunt reduse datorita portofoliilordiversificate.

Depozite bancare

Bancile nu ar putea pierde banii deponentilor. Depozitele ar fitinute in siguranta intr-o institutie bazata pe principiilefondurilor mutuale si care nu ar detine decat cash. Retrageriles-ar putea face prin cecuri sau ATM-uri.

Credite

Toate creditele ar fi acordate de fondurile mutuale din baniiinvestitorilor, dar numai ai acelora care si-ar da acordul ca baniilor sa fie utilizati pentru imprumuturi. Acei investitori ar fi ceicare ar suporta pierderile in caz de faliment.

Asigurari

Asiguratorii nu ar putea fi ruinati de cererile de despagubiri.Politele de asigurari ar fi emise de un fond mutual care strangeprimele din asigurari. Platile ar fi limitate la suma care existain cadrul fondului.

Banci de investitii

Acestea ar deveni numai simpli consilieri. Bancile de investitiinu ar mai avea voie sa detina active sau sa se imprumute pentru ale cumpara, astfel nu ar mai fi expuse la posibile pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO