Business Internaţional

Tot la Londra e cel mai bine sa faci afaceri

30.09.2004, 00:00 9

Londra isi mentine pozitia de lider in topul celor mai bune orase europene pentru afaceri, depasind Parisul si Frankfurtul, informeaza Bloomberg, citand un studiu realizat de consultantul din piata imobiliarelor, Cushman&Wakefield Healy&Baker. Capitala Marii Britanii si-a sporit atractivitatea si ca oras rezidential, a rezultat din acelasi studiu.
64% din directorii intervievati au declarat ca Londra este cel mai important centru financiar, in crestere fata de procentul de 56%, care au sustinut acest lucru anul trecut. Atractivitatea capitalei britanice se bazeaza pe accesul facil la diverse piete, prezenta personalului calificat, legaturile de transport internationale si limbile straine vorbite, se arata in sondaj. Sistemele de transport intern si extern al Londrei au vost votate drept cele mai bune din Europa. Fata de alte orase, Londra dispune de cele mai bune legaturi intre aeroporturile sale si centrul orasului.
In ceea ce priveste calitatea vietii, orasul cu peste 7,2 milioane de locuitori a ajuns pe locul al noualea, de pe locul 16, pe care se clasa anul trecut.
Sondajul anual ia in calcul parerile managerilor de varf si a directorilor din consiliile a 500 din companiile de top europene. Compania de consultanta care il realizeaza se concentreaza pe elementele pe care firmele le considera importante atunci cand decid unde sa-si plaseze filialele.
"Nu vad cum Londra ar putea sa fie depasita de alte capitale europene, data fiind importanta sa nedisputata in calitate de centru financiar mondial, importanta care a avut ca rezultat aglomerarea unui numar mare de institutii financiare", a declarat Adrian Hill, de la Cushman.
Varsovia, clasata pe locul 20 in topul celor mai bune orase pentru a face afaceri, dispune de cea mai ieftina forta de munca si ofera cea mai buna valoare pentru banii cheltuiti pe spatiul de birouri, arata sondajul.
Barcelona a ramas pe primul loc in ceea ce priveste calitatea vietii, iar Stockholmul a fost declarat cel mai putin poluat oras, in locul capitalei norvegiene Oslo.
Tot in sondaj se arata ca Europa Centrala si de Est este destinatia favorita pentru outsourcing. Varsovia se poate astepta la cel mai mare influx de companii in urmatorii cinci ani, urmata de Moscova, Praga si Budapesta.
In afara Europei, cele mai populare locatii pentru a deschide birouri sunt Shanghai, Beijing, New York si New Delhi.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO