Business Internaţional

Toyota depaseste Ford la vanzari in SUA

03.08.2006, 19:22 19

Pretul mare al benzinei i-a facut pe americani sa se indrepte spre masinile cu un consum mai eficient, producatorii asiatici fiind avantajati de aceasta situatie, cota lor pe piata americana ajungand la 41,4% in luna iulie.
Toyota a depasit Ford Motor la numarul de unitati vandute in luna iulie si a devenit a doua companie din SUA dupa cota de piata, pe primul loc aflandu-se General Motors, scrie Bloomberg.
Toyota a vandut in iulie 241.826 de unitati in Statele Unite, in crestere cu 12% fata de anul trecut, mai mult cu 427 de masini decat Ford. Castigurile de 6% pentru Honda Motor si de 6,2% pentru Hyundai au ajutat companiile auto asiatice sa ajunga la o cota de piata de 41,4%, fata de procentul de 33,1% in 2005.
"Lucrurile s-au schimbat foarte mult. In trecut numai GM era obisnuita sa detina jumatate din piata auto din SUA", este de parere Walter McManus, director al departamentului de studii ale transporturilor la Universitatea din Michigan. "Vanzarile sunt direct influentate de costul combustibililor si de eficienta consumului", spune McManus.
Principalul atu al Toyota a fost anul acesta cererea mare pentru modelele cu un consum redus Corolla, Scion si SUV-ul Rav4, in conditiile in care pretul benzinei s-a mentinut aproape de pragul de 3 dolari.
In timp ce Toyota se pregateste pentru a mari capacitatea de productie din SUA pentru a produce cu aproximativ 500.000 de unitati mai mult, GM si Ford isi reduc personalul cu circa 60.000 de oameni si inchid 26 de fabrici pentru a limita pierderile pe care le inregistreaza in aceasta zona.
Vanzarile de masini si camionete au scazut cu 17% in iulie, pana la 1,49 de milioane de unitati. Vanzarile GM au scazut cu 23%, cele ale Ford si DaimlerChrysler cu cate 34%, in timp ce vanzarile a zece companii asiatice au crescut in medie cu 3,2%, pana la 617.802 unitati.
Cota de piata a Toyota a ajuns la nivelul record de 16,2% in iulie, in crestere cu 4,2% fata de anul trecut. Ford are in prezent o cota de piata de 16,1%, in timp ce GM conduce detasat cu 27,2% din piata.
Conform statisticilor, pretul benzinei a ajuns in iulie la un maxim de 3,01 dolari pe galon si a crescut cu 32% in ultimele 12 luni.
Anul acesta Toyota, cel mai mare producator auto din Asia, a depasit la vanzari pe piata americana si DaimlerChrysler. Toyota a vandut 1,46 milioane de unitati, iar DaimlerChrysler 1,41 milioane.
"Cred ca in curand vor depasi Ford nu numai la vanzari pe luna, ci si in termeni anuali", este de parere Erich Merkle, analist al sectorului auto.
Numarul mare de vanzari se datoreaza in special modelului subcompact Yaris, modelelor Corolla, Scion, Prius si Rav4.
"Nu am facut un scop din a ne depasi competitorii de pe piata americana", a declarat Dennis Cuneo, vicepresedinte al diviziei nord-americane a Toyota. "Piata americana nu va mai fi controlata doar de trei companii, ci de sase: GM, Ford, DaimlerChrysler, Toyota, Honda si Nissan, dar si Hyundai s-ar putea ridica destul de curand", a mai adaugat el.
Actiunile Toyota, care au scazut cu 2,6% anul acesta, au pastrat acelasi trend descrescator si ieri, cand au pierdut 5,960 yeni la bursa din Tokio.
Honda, al doilea mare producator auto asiatic de pe piata americana a vandut 151.804 unitati, cele mai apreciate modele fiind Civic, Accord si Fit. Honda este considerata de analisti compania ce produce masini cu cel mai eficient consum, lucru care se resimte si in cresterea vanzarilor.
"Noi aveam modele cu un consum eficient chiar si cand acest lucru nu era la moda, iar acum acest lucru incepe sa dea roade", a declarat Sage Marie, purtatorul de cuvant al Honda.
Cota de piata a Honda a crescut in iulie cu 2,3%, ajungand sa detina 10,2% din piata americana. Vanzarile peste asteptari din iulie au ajutat Honda sa depaseasca DaimlerChrysler pentru prima data ca numar de unitati vandute.
Nissan a vandut in iulie 86.408 masini, in scadere cu 20% fata de aceeasi perioada a lui 2005. Vanzarile Nissan au scazut in noua din ultimele zece luni.

Asia in top
Toyota a ajuns la o cota de piata de 16,2% in Statele Unite, depasind Ford care are in prezent 16,1%.
Pe primul loc ramane General Motors ce detine 27,2% din piata americana de automobile.
Honda detine 10,2% din vanzarile de masini din SUA, in timp ce vanzarile Nissan au scazut cu 20% fata de iulie 2005.
Cota de piata a Nissan a scazut cu 0,1%, pana la 5,8%.
Toyota a vandut in iulie 241.826 de unitati, mai multe cu 427 decat Ford.
Cota de piata cumulata a producatorilor auto asiatici a ajuns la 41,4%, cel mai mare nivel inregistrat
pana acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO