Business Internaţional

Traderul care a lăsat o gaură de 5 mld. euro la SocGen: Nu am fost prins timp de trei ani

Jerome Kerviel, fost trader al SocGen (FOTO: Reuters)

Jerome Kerviel, fost trader al SocGen (FOTO: Reuters)

10.06.2010, 23:31 42

Jerome Kerviel, fostul trader al Societe Generale care aprovocat băncii franceze pierderi de 4,9 mld. euro, a declarat înfaţa unui tribunal din Paris că a început să facă pariuri riscanteîn numele creditorului încă din 2005 şi că de cele mai multe oriacestea depăşeau limitele pe tranzacţii impuse de SocGen, scrieBloomberg.

Kerviel, acuzat de abuz de încredere, de escrocherie şi deutilizarea sistemului computerizat al băncii fără a fi autorizat, aafirmat că s-a implicat în diferite tranzacţii pentru a-şi acoperipoziţiile. Totodată, el a precizat că "nu am ascuns nimic" faţă debancă în momentul în care a deschis poziţii pe pieţele europene decontracte futures.

"Am folosit o strategie care pur şi simplu a funcţionat.Rezultatele continuau să crească", a spus traderul Jerome Kervielcu privire la pariurile speculative realizate pe acţiunile grupuluigerman Allianz.

Kerviel a lucrat pentru SocGen, a doua cea mai mare bancăfranceză după valoarea de piaţă, timp de peste şapte ani, fiindpromovat în funcţia de trader începând cu 2005. SocGen a făcutpublice pariurile sale neautorizate în ianuarie 2008, directorulexecutiv al băncii din acea perioadă, Daniel Bouton, numindu-l peKerviel "terorist".

70% din tranzacţii nu respectau procedurileinterne

Traderul, acum în vârstă de 33 de ani, a recunoscut că a depăşitlimita de tranzacţionare de 125 mil. euro pe care divizia Delta Onedin cadrul SocGen o stabilise. "În 70% din cazuri, limita a fostdepăşită", a mărturisit Kerviel, afirmând că modalităţile decontrol asupra calculatorului său de serviciu au fost"dezactivate", permiţându-i acestuia să falsifice o serie detranzacţii. Directorul diviziei Delta One aflase despretranzacţiile fictive ale sale, a mai spus Kerviel.

Pe de altă parte, Jean-Pierre Mustier, fostul şef aldepartamentului de investiţii bancare din cadrul SocGen, a declaratîn faţa tribunalului din Paris, unde este judecat cazul, că nu ştiade tranzacţiile neautorizate, ba chiar mai mult, nu l-a văzutniciodată pe Jerome Kerviel înainte ca frauda să fiedescoperită.

"Nu poate spune că echipa de conducere cunoştea situaţia. JeromeKerviel este traderul care a pierdut cei mai mulţi bani dinistorie", a explicat Mustier atunci când a fost audiat.

Cu privire la prima întrevedere dintre cei doi din ianuarie2008, Mustier a spus că cifrele privind expunerea băncii, pe careKerviel le vehicula, erau "imposibile" şi "inumane". "DomnulKerviel minte, aşa cum a minţit tot timpul în care a discutat cumine. Nu a acţionat în interesul băncii."

Pierderi mai mari dacă nu închideaupoziţiile

Fostul şef al agenţiei franceze de reglementare a pieţei decapital, Jean-Francois Lepetit, a depus, de asemenea, mărturie laproces, afirmând că SocGen a fost nevoită să închidă toatepoziţiile neautorizate după ce a descoperit frauda. Lepetit aexplicat că menţinerea poziţiilor nu s-ar fi justificat, pentru căar fi sporit pierderile.

Avocaţii lui Kerviel au argumentat însă că pierderile s-auridicat la suma uluitoare de 4,9 mld. euro tocmai pentru că banca adecis să lichideze portofoliul de titluri în numai trei zile.

"SocGen nu numai că a luat decizia corectă, dar şi singuradecizie pe care putea să o ia într-un asemenea context", acontraargumentat Lepetit. "Cred că a fost vital pentru SocGen şi înacelaşi timp şi pentru piaţă ca această operaţiune (de renunţare lapoziţiile deschise de Kerviel - n. red.) să se petreacă cât mairapid."

Dacă va fi găsit vinovat, Kerviel riscă până la cinci ani deînchisoare, o amendă de 375.000 de euro şi plata unor compensaţiide până la 4,9 mld. euro, adică exact suma pe care SocGen apierdut-o din tranzacţiile sale, potrivit Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO