Business Internaţional

Traderul care a lăsat UBS cu o gaură de 2 mld. dolari s-a jucat pe ascuns cu banii băncii timp de trei ani

Traderul care a lăsat UBS cu o gaură de 2 mld. dolari s-a jucat pe ascuns cu banii băncii timp de trei ani

Kweku Adoboli a efectuat operaţiuni neautorizate în valoare de 10 mld. dolari, care au adus UBS pierderi de 2 mld. dolari (Foto: AFP)

Autor: Bogdan Cojocaru

19.09.2011, 00:00 1174

Kweku Adoboli, traderul care se află în spatele uneia dintre cele mai mari fraude bancare cauzând pierderi de două miliarde de dolari băncii elveţiene UBS prin tranzacţii neautorizate, a reuşit să păcălească mecanismele de securitate ale instituţiei timp de trei ani, scrie presa străină.

Arestat de ziua sa de naştere, 15 septembrie, de către poliţia britanică, Adoboli este acuzat de contabilitate falsă şi fraudă. Potrivit unor documente înaintate unei instanţe de judecată, traderul ar fi falsificat tranzacţii care implică fonduri tranzacţionate la bursă (exchange-traded fund - ETF) între octombrie 2008 şi septembrie 2011.

De asemenea, traderul s-ar face vinovat de fraudă în perioada ianuarie-seprembrie a acestui an, scrie The Wall Street Journal.

ETF-urile sunt instrumente financiare asemănătoare fondurilor mutuale, dar care se pot tranzacţiona precum acţiunile. Ele sunt de obicei concepute pentru a urmări evoluţia unui indice.

Scandalul tranzacţiilor neautorizate a şters patru miliarde de lire sterline din valoarea acţiunilor UBS, potrivit MailOnline. De asemenea, pierderile de 2 mld. dolari sunt comparabile cu economiile pe care banca încearcă să le facă concediind 3.500 de angajaţi.

Înainte de a fi arestat, Adoboli a postat pe pagina sa de Facebook mesajul "Am nevoie de un miracol".

Reprezentanţii UBS a luat cunoştinţă de tranzacţii doar după ce Adoboli le-a spus despre ele, sistemele de monitorizare ale băncii nereuşind să identifice tranzacţiile fictive. Până să fie arestat, traderul - cu un salariu de şase cifre - a locuit într-un apartament mansardat pentru care plătea o chirie de 1.000 de lire sterline (1.144 de euro) pe săptămână, potrivit The Guardian. El este reprezentat în instanţă de Kingsley Napley, firma de avocatură care l-a apărat pe traderul Nick Leeson, celebru pentru îngenuncherea băncii britanice Barings în 1995.

Iniţial, Adoboli, un tip "care-şi făcea singur treaba", dar care "începuse s-o ia razna", a lucrat pentru UBS într-o poziţie administrativă, dar a avansat rapid în rândul traderilor, menţionează MailOnline. Până joi, când a fost arestat, traderul pierduse 1,5 miliarde dolari şi a vândut poziţii care vor costa încă 500 de milioane de dolari. "S-ar putea să fi făcut unele profituri, într-un caz de până la 20 de milioane de dolari, dar ulterior au urmat pierderile. A continuat aşa timp de trei ani. A continuat să joace la risc, pariind pe banii UBS", spune procurorul David Levy.

O publicaţie elveţiană a indicat că UBS va reduce personalul la unitatea de investiţii la care s-au produs pierderile, iar reduceri de cheltuieli "masive" vor fi anunţate în noiembrie.

Tatăl lui Adoboli, un fost angajat al ONU care locuieşte în Ghana, descrie faptele fiului ca fiind "o greşeală sau o judecată greşită". El spune că lui Adoboli îi plăcea munca sa, deşi o considera stresantă.

Proprietarul unei foste locuinţe a traderului îl descrie pe acesta ca fiind "un tip foarte politicos". Când nu se întorcea în Africa sau nu călătorea în SUA ori Franţa, Adoboli rătăcea prin împrejurimi şi barurile din apropiere, spune el. "Era un amestec bizar de, credeam eu, nigerian uriaş şi om cu un pronunţat accent britanic, semn al educaţiei în şcolile publice", îşi aminteşte un fost vecin. Adoboli avea obiceiul de a fuma în picioarele goale în mijlocul străzii deoarece fumatul în apartament era interzis, spune un alt vecin. Născut în Ghana, Adoboli a primit, printre altele, educaţie într-o şcoală unde plătea 19.600 de lire pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO