Business Internaţional

Traderul care a pierdut 5 miliarde de euro din banii francezilor de la SocGen a ajuns in fata instantei

Jerome Kerviel duce acum o viata normala si castiga 2.300 de euro pe luna ca angajat al unei firme de servicii pentru computere din afara Parisului (FOTO: Reuters)

Jerome Kerviel duce acum o viata normala si castiga 2.300 de euro pe luna ca angajat al unei firme de servicii pentru computere din afara Parisului (FOTO: Reuters)

07.06.2010, 23:05 218

Jerome Kerviel a devenit vedeta peste noapte cand, la inceputullui 2008, banca franceza Société Générale anunta ca operatiunileneautorizate ale unui trader i-au adus cele mai mari pierderi dintranzactionare inregistrate vreodata de o banca: 5 miliarde deeuro.

Numai prezenta de spirit a sefului SocGen de la acea vreme, carein numai doua zile a inchis toate pozitiile deschise de Kerviel depeste 50 mld. euro, a facut ca grupul francez sa se salveze delacomia speculatorilor care stateau la cotitura.

Cand traderul Jerome Kerviel realiza pariurile riscante care audus aproape de colaps in ianuarie 2008 banca franceza SociétéGénérale, Lehman Brothers era inca in putere, Bernard Madoff erainca managerul unui fond de investitii in cautare de bani, iaripotecile subprime abia intrasera in atentia organismelor dereglementare, scrie The New York Times.

De atunci insa, cea mai mare frauda din istorie a fost pusa inumbra de alte crize financiare. Pariurile speculative ale luiKerviel, care au costat Société Générale aproape 5 mld. euro, aufost intr-o anumita masura precursoarele a ceea ce a urmat. Fostultrader, acuzat de abuz de incredere, de escrocherie si deutilizarea sistemului computerizat al bancii fara a fi autorizat,risca cinci ani de inchisoare si o amenda de 375.000 de euro.Procesul va incepe astazi.

La un anumit nivel, cazul ii pune fata in fata pe Kerviel - carea recunoscut ca a incalcat regulile tradingului si a ascunstranzactii, insa afirma ca sefii sai au inchis ochii la toateacestea - si Société Générale, una dintre cele mai mari banci dinFranta, care si-a revenit, si-a reechilibrat bilantul si spera ca ocondamnare a fostului trader ii va "vindeca" reputatia.

Acest caz complex a implicat pariuri in valoare de mai multemiliarde pe contracte futures din Germania si parti contractualefictive. Procesul cu care acest caz va deveni istorie va alimentacel mai probabil o serie de dezbateri cu implicatii mai largi,favorizate de criza financiara. Scandalul de la Société Générale afost una dintre primele lovituri pe care le-a primit sistemulfinanciar, considerat agresiv, insa cu capacitate de autoreglare.Tot el a tras un semnal de alarma impotriva "capitalismului decazinou" si a bonusurilor exagerate.

Furtuna de la SocGen a izbucnit la scurt timp dupa ce primelesemne ale unei crize ipotecare pe piata subprime au iesit lasuprafata in august 2007.

Au urmat apoi in martie si septembrie 2008 criza de la BearStearns, care a dus grupul in pragul colapsului, si falimentulLehman Brothers. In decembrie acelasi an, schema Ponzi a lui Madoffa fost descoperita, o frauda care i-a constat pe investitorimiliarde de dolari.

Toate partile platesc

Cel mai recent eveniment de aceasta natura ii are dreptprotagonisti pe bancherul francez Fabrice Tourre si pe angajatorulsau Goldman Sachs. Ei au fost acuzati de catre organismul dereglementare a pietei de capital din SUA (SEC) de a fi creat sivandut produse ipotecare care erau de asteptat sa esueze.

Cu toate acestea, cazul lui Kerviel a fost cel care a expus "catde relaxat privea acest mediu riscul", este de parere StephaneBonifassi, avocat din Paris, specializat pe infractiuni de naturacomerciala.

Dupa incident, SocGen a recunoscut erorile de management sislabiciunile sistemului de control al riscului. Comisia Bancara dinFranta a amendat Société Générale cu 4 milioane de euro, iar bancai-a concediat pe cei doi manageri directi ai lui Kerviel. Ulterior,alti directori si-au dat demisia. Niciunul dintre ei nu a fostacuzat in justitie.

Ce s-a intamplat in scandalul Kerviel

  • Kerviel, acum in varsta de 33 de ani, a realizat timp de maibine de doi ani pariuri in afara ariilor sale de competenta.
  • El a adus bancii franceze pierderi de 5 miliarde de euro.
  • A fost descoperit in ianuarie 2008 cand era implicat in cel maiimportant joc al sau.
  • In trimestrul patru din 2007 Société Générale a obtinut profitde 1,4 mld. euro de pe urma acordurilor neautorizate realizate deel.
  • Cand pietele s-au intors impotriva lui, a iesit la iveala cabanca avea o expunere de 50 mld. euro ca urmare a opt tranzactiiimportante realizate de Kerviel la jumatatea lui decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO