Business Internaţional

Tranzactie record de 5,4 mld. dolari pe piata imobiliara din SUA

23.10.2006, 20:27 19

Compania Tishman Speyer Properties a intrat in posesia unui valoros complex imobiliar din Manhattan.
Un important dezvoltator imobiliar din New York a incheiat cea mai mare tranzactie din domeniul imobiliar din istoria Americii, platind 5,4 mld. dolari pentru Stuyvesant Town si Peter Cooper Village, ansamblu imobiliar format din cladiri cu 110 apartamente pe malul East River din Manhattan, conform International Herald Tribune.
Intelegerea a fost incheiata saptamana trecuta cu Jerry Speyer, directorul executiv al Tishman Speyer Properties, si partenerul sau, reprezentant al bancii de investitii Black Rock. Intre ceilalti ofertanti se numara un grup sustinator al chiriasilor care si-ar fi dorit pastrarea complexului situat pe First Avenue, intre strazile 14 si 23.
Ansamblul nu se incadreaza in categoria unui tipic trofeu imobiliar. Construit de Metropolitan Life (Metlife) pentru veterani in 1947, cu ajutorul unor scutiri de taxe si a interventiei guvernului, acesta a oferit locuinte accesibile clasei de mijloc newyorkeze. Cladirile modeste, ce gazduiesc 25.000 de persoane, acopera o suprafata de 32 ha pe una dintre cele mai valoroase proprietati din lume.
Chiriasii se temeau ca noul proprietar va transforma cladirile intr-un complex imobiliar de lux. Dar pentru MetLife nu conta decat obtinerea celui mai mare pret. La numai 4,5 mld. dolari, oferta chiriasilor a fost cu mult devansata de cele venite din partea celor mai mari jucatori de pe piata imobiliara, intre care Apollo Real Estate Advisors in alianta cu Dermot, Lehman Brothers, Millstein Brothers sau Vornado Realty Trust.
Speyer deja detine cateva din cele mai de seama obiective imobiliare din New York precum Rockefeller Center si Chrysler Building. In mod cert, el este constient de statutul noii sale achizitii in cultura orasului si, totodata, de implicatiile politice.
"Fiind o afacere profund legata de New York, noi apreciem sincer aceste locatii cu traditie si suntem onorati sa ii devenim proprietari", declara Speyer. "Ne asumam responsabilitatea de a colabora cu locuitorii din zona si cu autoritatile pentru a asigura un viitor dinamic si prosper acestei comunitati."
Fiul noului proprietar, Richard Speyer, managing director in cadrul Tishman Speyer, a incercat la randul sau sa alunge temerile chiriasilor, precizand ca " nu va exista nici o schimbare dramatica in aspectul, caracterul sau farmecul specific al acestor cladiri". In schimb, nu a acceptat rugamintea chiriasilor de a mentine preturi accesibile pentru una din cladirile complexului.
Tisham Speyer, firma cunoscuta pentru tranzactiile cu cladiri comerciale din New York dar implicata si in proiecte imobiliare din Franta, Germania, Brazilia si chiar India, se numara printre cele opt companii care au participat la licitatie, aceasta reusind sa devanseze oferta Apollo de 5,33 mld. dolari.
Speyer si MetLife planuiesc sa incheie tranzactia intr-o luna, de trei ori mai repede decat dureaza in mod normal finalizarea achizitiei unei singure case.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO