Business Internaţional

Trezoreria americana vine cu un nou plan de curatare a sectorului bancar

10.02.2009, 16:53 19

Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a pus la punct un nou plan de sprijinire a sectorului bancar, care va folosi fonduri publice si private pentru a prelua active neperformante de 500 mld. dolari ( 386 mld. euro) aflate in balantele contabile ale bancilor americane, scrie Thomson Reuters.

Planul Trezoreriei va extinde, de asemenea, un program al bancii centrale (Fed), menit sa reduca presiunile din sectorul creditelor ipotecare si sa sprijine debitorii. Aceasta miscare va permite Fed sa majoreze pana la 1.000 mld. dolari valoarea imprumuturilor acordate companiilor care detin instrumente financiare bazate pe ipoteci. Sub actuala forma a programului, Fed poate acorda imprumuturi in limita a 200 mld. dolari.
Geithner incearca sa restructureze un plan de sprijinire a sectorului bancar, creat anul trecut de predecesorul sau Henry Paulson. Aproape jumatate din suma alocata acestui program este destinata pomparii de capital in sistemul bancar si sprijinirii producatorilor auto.
Surse au declarat ca programul privind efectuarea de injectii de lichiditate pe piata bancara va continua si sub noul plan al Trezoreriei, dar este de asteptat ca Geithner sa ceara bancilor mai multe detalii legate de modul in care banii primiti de la stat impulsioneaza creditarea.
In acelasi timp, presedintele Barack Obama a declarat ca prioritatea guvernului federal american este in acest moment curatarea balantelor contabile ale institutiilor financiare si nu a exclus ca pentru indeplinirea acestei sarcini sa majoreze suma alocata programului de sprijinire a sectorului bancar.
Avertizand asupra faptului ca pietele globale sunt extrem de atente la masurile aplicate de Washington in incercarea de a scoate din impas cea mai mare economie a lumii, Obama a solicitat Congresului sa grabeasca adoptarea pachetului de stimulare economica in valoare de 800 mld. dolari.
"Daca intarziati sa actionati asupra unei economii aflate in dificultate s-ar putea crea o spirala negativa care va fi mult mai greu de combatut", a declarat presedintele american, reamintind congresmenilor ca "aceasta nu este o recesiune obisnuita".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO