Business Internaţional

Trichet a intarit asteptarile privind majorarea dobanzii

26.06.2008, 19:22 14

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a intarit miercuri asteptarile privind cresterea dobanzii de politica monetara in sedinta din 3 iulie, dar a respins posibilitatea unei serii de majorari a acesteia.
Seful BCE a afirmat ca banca este intr-o stare de alerta sporita in legatura cu inflatia si ca observa un risc "acut" privind aparitia unei spirale salarii-preturi.
Rata inflatiei a atins nivelul record de 3,7% in luna mai, iar reprezentantii bancilor centrale se tem ca aceasta ar putea conduce la cresteri succesive ale salariilor si preturilor.
"Nu am nimic de adaugat sau de retras fata de ceea ce am spus la conferinta de presa de pe 5 iunie. Am afirmat ca am putea decide majorarea usoara a dobanzii la urmatoarea intalnire, pentru a asigura fixarea asteptarilor legate de inflatie", a declarat Trichet.
Pietele financiare au luat in considerare, dupa declaratiile de la inceputul lunii, posibilitatea majorarii dobanzii cheie de la 4% in prezent la 4,25% in iulie si au anticipat ca BCE va urca rata de politica monetara la 4,5% pana la sfarsitul anului.
Totusi, Trichet a mentionat ca nu a vorbit niciodata despre o serie de majorari, respingand declaratiile altor membri din conducerea BCE, potrivit carora inasprirea politicii monetare va continua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO