Business Internaţional

Turcia: impozit de 15% pe castigurile de pe piata de capital

11.11.2005, 19:13 44

Decizia Turciei de a introduce o taxa de 15% pe castigurile obtinute pe piata de capital este putin probabil sa reduca fluxul de bani investiti in actiunile si obligatiunile turcesti, scrie Financial Times.

Totusi, situatia s-ar putea transforma intr-un cosmar birocratic care va face ca piata sa devina mai dificila din punct de vedere tehnic, conform investitorilor si analistilor. Guvernul a refuzat sa se lase induplecat de presiunea investitorilor si a firmelor de brokeraj de a abandona taxele si de a renunta la plan. Impozitul va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie, desi vor exista anumite exceptii.

Decizia face parte dintr-o reforma mai ampla a sistemului fiscal menita sa echilibreze venitul si impozitele si, pe termen lung, sa simplifice sistemul si sa atraga un numar mai mare de turci si investori straini pe piata de capital.

"Profitul este vectorul principal cand vine vorba de investirea pe piata de capital, si nu impozitele", crede Gurmen Tevfik, presedinte al Turkish Institutional Investment Managers Association. "Nimeni nu vrea sa plateasca taxe, dar nu cred ca va fi un obstacol in calea investitiilor. In plus, multe tari impun taxe pe capital", a continuat acesta.

Totusi el crede ca este posibil sa apara probleme in procesare din cauza ca noua taxa va fi dificil de administrat si de colectat, chiar daca guvernul insista ca procesul se va simplifica. Aceasta este principala problema pentru investitorii straini, care se tem de o intrerupere serioasa a bursei din Istanbul care ar putea avea impact serios asupra preturilor actiunilor. Firmele de brokeraj sunt responsabile de colectarea impozitelor si va fi necesar sa isi actualizeze sistemele si posibil sa angajeze personal pentru a putea duce la capat sarcinile. Totusi, problemele administrative nu indeparteaza investitorii de pe piata bursiera in dezvoltare a Turciei.

Conform lui Kemal Unakitan, ministrul de finante turc, taxa se va aplica doar castigurilor de capital realizate din vanzarea obligatiunilor emise dupa 1 ianuarie anul viitor. critina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO