Business Internaţional

Turcia îşi orientează economia spre exporturi în Orientul Mijlociu

Turcia îşi orientează economia spre exporturi în Orientul Mijlociu

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

26.10.2012, 00:02 446

Turcia se va orienta spre exporturi pentru a alimenta creşterea economică, ţintele principale fiind pieţele din Orientul Mijlociu, în principal Irak, ceea ce înseamnă ruperea de expan­siunea bazată pe cererea internă din ultimii ani, a declarat guvernatorul băncii centrale Erdem Basci, citat de Financial Times.

Comerţul extern a devenit deja principalul propulsor al economiei, iar Irak ar putea înlocui Germania pe poziţia de cea mai mare piaţă pentru exporturile turce, a spus Basci.

Economia turcă a crescut accelerat în ultima decadă, ritmul fiind atât de alert încât analiştii şi economiştii s-au temut de supraîncălzire. Printr-o frâ­nare controlată de guverni, creşterea a încetinit de la peste 8% anul trecut la 3% anul acesta. Cu toate acestea, exporturile au crescut în primele opt luni cu 13% comparativ cu perioada similară din 2011.

Comentariile lui Basci subliniază importanţa tot mai mare pe care o au pentru Turcia, economie care a depăşit deja stadiul de emergentă, pieţele din Orientul Mijlociu, Africa şi Rusia pentru compensarea creşterii reduse din zona euro. Uniunea monetară absoarbe 40% din exporturile turce.

Guvernatorul scoate în evidenţă importanţa Irakului în pofida ten­siunilor dintre Ankara şi Bagdad, pre­mierul irakian Nouri al-Maliki de­clarând Turcia un "stat ostil". Relaţii tensionate sunt şi cu Iran, ţară cu care Ankara este în opoziţie privind con­flictul din Siria. Cu toate acestea, Turcia a vândut Iranului anul acesta aur în valoare de miliarde de dolari.

Majoritatea exporturilor către Irak, care a luat deja locul Italiei drept cel mai mare cumpărător de produse şi servicii din Turcia, se duc la guvernul regional kurd. Relaţiile cu acesta s-au aprofundat după ani de suspiciune reciprocă. Turcia are ambiţii eco­nomice mari, fiind hotărâtă să-şi tripleze PIB-ul în următorii zece ani şi să intre în topul primelor zece puteri ale lumii. Economia vine cu un impuls puternic din urmă dat de triplarea PIB-ului, la aproape 800 miliarde de dolari în ultimii zece ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO