Business Internaţional

Turcia s-ar putea confrunta cu scăderi dramatice ale turiştilor în urma atacurilor teroriste

Turcia s-ar putea confrunta cu scăderi dramatice ale...

Autor: Anca Olteanu

03.01.2017, 13:57 194

Turcia ocupă poziţia a şasea în clasamentul celor mai populare destinaţii turistice, în urma Italiei, cu aproape 40 de milioane de vizitatori pe an.

Numărul vizitelor a scăzut drastic în urma eşuării loviturii de stat şi a atacurilor militanţilor kurzi şi a organizaţiei ISIS. Potrivit companiei de travel intelligence ForwardKeys, numărul turiştilor care au ajuns în Turcia şi au aterizat pe aeroporturi a scăzut cu 21% în 2016.

Chiar şi înaintea atacului din Instanbul, numărul vizitatorilor era aşteptat să scadă cu 22% în primele luni din 2017.

„Din nefericire pentru Turcia, atacul de la clubul de noapte de Anul Nou va continua, cel mai probabil, să stârnească îngrijorări în legătură cu siguranţa destinaţiei”, a declarat directorul executiv al ForwardKeys, Oliver Jager.

Datele analizate de ForwardKeys evidenţiază că rezervările turiştilor în Instanbul au scăzut cu 69% în săptămâna care a urmat bombardării aeroportului din Istanbul în luna iunie.

Turismul reprezintă 5% din economia Turciei, acest sector generând aproape două milioane de locuri de muncă, adică 8% din numărul de joburi, potrivit forumului World Travel & Tourism Council.

Cei mai mulţi vizitatori vin în Turcia din Germania, Rusia şi Marea Britanie, potrivit datelor Euromonitor.

Numărul vizitatorilor ruşi a scăzut drastic după ce Moscova a luat o serie de măsuri pentru a descuraja vizitele cetăţenilor ruşi în Turcia, timp de opt luni după ce forţele armate turce au doborât un avion rusesc de război în decembrie, 2015. Interdicţia a fost ridicată.

Mai multe ţări au avut de suferit la capitolul turism din cauza atacurilor teroriste şi a insecurităţii. Franţa, care este prima destinaţie din lume în materie de turism, cu peste 84 de milioane de turişti în 2015, a experimentat, de asemenea, scăderi ale numărului de vizitatori în urma atacurilor.

Călătorii au optat, în schimb, pentru vizite în locuri precum Spania, Portugalia şi Irlanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO