Business Internaţional

Turcia şi Indonezia sunt noile economii-vedetă

Turcia şi Indonezia sunt noile economii-vedetă
09.08.2010, 23:43 28

Turcia şi Indonezia sunt văzute ca noile vedete ale economieimondiale de către managerii de fonduri care au la dispoziţie zecide miliarde de dolari pentru investiţii. Cele două state au intratîn competiţie cu cele mai puternice ţări emergente din lume,depăşindu-le chiar din punct de vedere al evoluţiilor bursiere,deşi sunt considerate încă economii mult prea mici pentru a sealătura grupului BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), scrieBloomberg.
Indicele bursier de referinţă din Indonezia a urcat anul acesta cu21%, în timp ce indicele pieţei de capital din Turcia a avansat cu13%, ambele consemnând maxime istorice la finalul lunii iulie. Deasemenea, randamentele obligaţiunilor denominate în moneda localăale celor două ţări se află la cele mai scăzute niveluri dinistorie, potrivit unor statistici ale băncii americane deinvestiţii JPMorgan Chase. La polul opus, indicele MSCI BRIC, caremonitorizează piaţa bursieră din cele patru ţări BRIC, este încontinuare cu 42% sub recordul maxim înregistrat vreodată, după cea pierdut încă 1,2% în 2010.
La mai puţin de doi ani după ce criza financiară mondială a stârnitspeculaţii potrivit cărora Turcia şi Indonezia ar putea intra îndefault, investitorii au început deja să parieze că datoria publicădestul de redusă, populaţia în creştere şi condiţiile economicefavorabile vor accentua creşterea economică în cele două ţări. DeşiPIB-ul combinat al Turciei şi Indoneziei este de 4,2 ori mai micdecât cel al Chinei, cele două economii conduc plutonul"Următoarelor 11", al celor 11 naţiuni emergente considerate,alături de BRIC, ca având un potenţial ridicat de a deveni cele maimari economii ale secolului al XXI-lea.
"Există o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte modul în carecele două state sunt guvernate, dar şi în ceea ce priveşteperformanţele economice", a declarat Amer Bisat, un fost oficial alFondului Monetar Internaţional. Turcia şi Indonezia sunt ţări"mari, extrem de importante din punct de vedere sistemic şistabile. Piaţa mondială le priveşte acum în altă lumină", aexplicat Bisat.
Nimic mai adevărat. Marile fonduri de investiţii deja au făcut paşiîn această direcţie şi au început să achiziţioneze în portfoliullor titluri turceşti şi indoneziene, semn că au încredere că vorobţine profituri considerabile de pe urma acestora. Mark Mobius,preşedintele executiv al diviziei de investiţii pe pieţeleemergente din cadrul companiei Franklin Templeton, cu active de 34de miliarde de dolari, care aşteaptă de un an să preiaadministrarea Fondului Proprietatea din România, a anunţat lunatrecută că intenţionează să mărească deţinerile de acţiuniturceşti, în care compania deja a investit un miliard dedolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO