Business Internaţional

Turcia, statul cu cea mai tânără populaţie din Europa, a devenit paradisul constructorilor de mall-uri

Turcia, statul cu cea mai tânără populaţie din Europa, a devenit paradisul constructorilor de mall-uri

Foto: Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

19.01.2012, 18:29 390

Turcia, unde tradiţia de secole este ca preţul bijuteriilor, al ţesăturilor şi al mirodeniilor este negociat la sânge în bazaruri, se regăseşte printre ultimele ţări europene care s-a orientat spre centrele comerciale moderne, însă recuperează rapid.

Dezvoltatorii imobiliari atraşi de populaţia din Turcia, cea mai tânără din Europa, construiesc malluri într-un ritm mult mai rapid decât în oricare altă ţară de pe continent, cu excepţia Rusiei. Istanbul, cel mai prosper şi mai pupulat oraş turc, se află în top, cu aproape treizeci de centre comerciale în curs de construcţie, scrie Bloomberg.

"Atracţia Turciei este reprezentată de forţa enormă a tinerilor care vor să iasă în oraş şi vor să cheltuiască", spune Frank Billand, membru în consiliul de administraţie al Union Investment Real Estate, responsabil de centrele comerciale. Managerul de fonduri deţine patru centre comerciale în Turcia, evaluate la 450 de milioane de euro.

Consumul populaţiei a stat la baza creşterii Produsului Intern Brut al Turciei de 8,2% în al treilea trimestru al anului trecut, de trei ori rata de creştere a economiei Germaniei, cea mai mare a Europai. Consolidarea economiei a încurajat Multi Corporation, cel mai mare dezvoltator imobiliar comercial din Europa, Inditex şi Abercrombie & Fitch să investească într-o ţară care, potrivit Cushman & Wakefield, are 76 metri pătraţi de spaţii comerciale în malluri la 1.000 de locuitori, comparativ cu media în UE de 240 mp.

Canada Pension Plan Investment Board a ales Turcia înaintea Rusiei şi Ucrainei pentru investiţiile pe termen lung în economiile europene emergente. Al doilea cel mai mare fond de pensii din Canada deţine o participaţie de 27% din Forum Turkey Fund, proprietarul a şapte malluri în Turcia, controlat de Multi.

Primul mall modern din Turcia, Galleria Atakoy, s-a deschis într-o suburbie vestică a Istanbulului în anul 1988. Încă 37 de malluri vor fi inaugurate pe tot teritoriul Turciei până la sfârşitul anului viitor, potrivit Jones Lang LaSalle, companie specializată în servicii imobiliare şi management investiţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO