Business Internaţional

Turistii americani au probleme din cauza dolarului

12.09.2007, 16:15 14

Deprecierea dolarului pe pietele internationale a fost resimtita puternic de catre americanii care calatoresc in strainatate, din moment ce costurile retragerilor de numerar de la ATM-urile din strainatate si ale tranzactiilor internationale efectuate cu carduri de credit au crescut la un nivel record, scrie revista Portfolio.
In 2002 un euro era cotat la 85 de centi, in doar cinci ani ajungand la 1,40 dolari. Asta inseamna ca o noapte de cazare intr-un hotel din Paris, care costa 600 de euro, costa acum 840 de dolari, fata de 505 dolari in 2002.
Din moment ce o lira sterlina este cotata la 2 dolari, un american cumpara acelasi produs ca la New York de doua ori mai scump la Londra.
In ciuda faptului ca puterea de cumparare a americanilor care calatoresc in strainatate s-a diminuat considerabil, bancile nu au ezitat sa mareasca comisioanele pentru tranzactiile intervalutare. Comisioanele pentru tranzactiile intervalutare, care erau aproape inexistente cu zece ani in urma au ajuns pana la 5% din valoarea tranzactiei.
Ani la rand expertii au considerat cardurile de credit ca fiind moneda de schimb a celor care calatoreau in strainatate, deoarece erau mai usor de folosit decat cecurile de calatorie. In plus, cardurile ofereau o rata de schimb mai avantajoasa.
Fata de tranzactiile efectuate la casele de schimb valutar din strainatate care implicau comisioane substantiale, prin tranzactiile intervalutare efectuate prin intermediul Visa sau MasterCard se percepea un comision de doar 1%.
Acum insa bancile si-au inventat propriile comisioane percepute pentru tranzactiile intervalutare: asa-numitele impozite pentru serviciile externe.
De exemplu, comisioanele pentru tranzactiile intervalutare efectuate prin cardurile emise de Chase Bank sunt de 3,5% din valoarea tranzactiilor, in timp ce Citibank percepe un comision de 3%.
Astfel de comisioane sunt percepute de majoritatea marilor banci americane, desi acestea nu sunt de cele mai multe ori la vedere. Unele banci, printre care Citibank si HSBC isi scutesc clientii de top de la plata acestor comisioane, altele, precum Chase Bank, percep comisioane tuturor clientilor, indiferent de marimea contului.
Desi au creat nemultumire in randul clientilor, noile comisioane avantajeaza institutiile financiare ale caror tranzactii intervalutare sunt in continuare libere. De exemplu, Capital One nu doar ca nu percepe taxe pentru servicii externe, dar a eliminat si comisionul de 1% perceput de catre Visa sau MasterCard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO