Business Internaţional

Turistii englezi sunt atrasi de slabiciunea dolarului

03.12.2004, 00:00 18



Slabiciunea dolarului si consolidarea euro a atras turistii britanici in Statele Unite ale Americii, conform unor cercetari recente, scrie Financial Times. Numarul turistilor britanici din Florida este cel mai mare din ultimii patru ani si se previzioneaza ca va ajunge la 1,65 milioane de vizitatori pe an, cu 20% mai mult decat in 2002. Dolarul a ajutat Florida sa atraga noi afaceri engleze din Spania si sa isi consolideze pozitia de destinatie populara pentru turistii englezi.



Turismul englez catre tari care nu fac parte din zona euro precum Bulgaria, Croatia sau Turcia a crescut substantial datorita consolidarii euro, conform unui raport al Asociatiei Agentilor de Turism Britanici. Destinatiile relativ ieftine, precum Malaiezia, Emiratele Arabe Unite sau Cuba au castigat si ele popularitate. Dar tarile din zona euro precum Franta, Grecia sau Portugalia se confrunta cu un declin semnificativ al numarului turistilor britanici din cauza consolidarii euro.



Adaptarea la aceste noi tendinte precum si la fluctuatiile valutare da dureri de cap operatorilor. O alta grija presanta este modul in care trebuie sa raspunda la o piata unde nu se mai pot baza pe cresterea vanzarilor pachetelor de calatorii. PwC estimeaza ca in 2004 au fost contractate peste 43 de milioane de vacante fata de cele 35 de milioane din 1999. Totusi pachetele de calatorie vandute in Anglia au ramas relativ neschimbate (20 de milioane), ca urmare cota lor de piata scazand de la 55% la 45%.



Turistii au inceput sa faca din ce in ce mai multe rezervari online si se folosesc cu precadere de liniile aeriene care practica tarife scazute. Tour-operatorii se straduiesc sa se adapteze noii piete. MyTravel, care a fost in trecut cunoscut ca Airtours, se afla in mijlocul unei restructurari financiare complexe, in timp ce Thomson, parte a Tui, grupul german, a redus 800 de posturi, adica 15% din angajatii sai din Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO