Business Internaţional

UBS a facut rost de 9 miliarde de euro pentru capital

16.06.2008, 19:14 15

UBS a incheiat vanzarea de actiuni proprii cu drepturi de alocare, in urma careia spera sa stranga 16 mld. franci elvetieni (9,9 mld. euro), in incercarea de a-si reface lichiditatile grav afectate de criza americana subprime, scrie Bloomberg.
Aceasta este ultima dintr-o serie de actiuni similare intreprinse de marile institutii financiare europene, printre care Royal Bank of Scotland si Credit Agricole. In total, bancile au strans in ultimele luni peste 25 mld. euro de la investitori, in incercarea de a-si reface rezervele de capital.
Oficialii UBS au declarat ca oferta a fost subscrisa in proportie de 99,4%, insa unii analisti au indoieli in ceea ce priveste succesul acestei operatiuni. "Actiunile UBS au continuat trendul descendent chiar si dupa anuntarea ofertei cu drepturi de alocare", a declarat Peter Thorne, analist la Helvea. "Asadar, compania nu a reusit sa-si atraga foarte multi fani."
Episodul este unul nu foarte placut pentru UBS. Odata unul dintre principalii piloni ai sistemului financiar elvetian, banca a devenit cel mai mare pierzator european al crizei declansate de prabusirea pietei creditelor ipotecare riscante.
Mai mult, investitorii nu par dispusi sa participe la o noua emisie de actiuni efectuata de o companie care, in ultimul an, si-a redus valoarea activelor contabile cu 24 mld. euro, in urma unor operatiuni care ridica mari semne de intrebare.
Din momentul declansarii acestei operatiuni, actiunile UBS s-au prabusit insa cu 17%, ajungand la 24 de franci. Valoarea titlurilor bancii a ajuns in acest moment la o treime din nivelul inregistrat in perioada similara din 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO