Business Internaţional

UBS ştia de activităţile de trading neautorizate înainte de descoperirea pierderilor, dar nu le-a investigat

UBS ştia de activităţile de trading neautorizate înainte de descoperirea pierderilor, dar nu le-a investigat

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

07.10.2011, 00:03 467

Banca elveţiană UBS a recunoscut că a detectat activităţi de trading neautorizate dar nu le-a investigat înainte de a descoperi luna trecută pierderile de 2,3 miliarde de dolari presupuse a fi cauzate de traderul Kweku Adoboli.

UBS a anunţat că sistemele de avertizare pentru risc au indicat "activităţi neautorizate şi inexplicabile", dar directorii nu au reuşit să ia "măsurile potrivite", scrie The Telegraph.

Dezvăluirea eşecului mecanismelor de supraveghere ale băncii vine în contextul în care instituţia de credit a indicat că este pregătită să ia "măsuri disciplinare" împotriva celor care sunt responsabili pentru scandalul de trading neautorizat în centrul căruia se află Adoboli.

Într-un comunicat, instituţia de credit a anunţat că Francois Gouws şi Yassine Bouhara, şefi ai diviziei de active mobiliare - cea la care s-au înregistrat pierderile - şi-au dat demisia cu efect imediat şi şi-au acceptat responsabilitatea pentru scandalul de trading. Cei doi executivi erau în funcţii abia de anul trecut, potrivit BBC News. Ei vor fi înlocuiţi de Mike Stewart, care a fost recrutat în iulie de la Merrill Lynch.

"În plus, vor fi luate măsuri disciplinare împotriva altor persoane din unitatea de active mobiliare", se arată în comunicatul UBS.

Adoboli a fost arestat luna trecută în urma acuzaţiilor de contabilitate falsă şi fraudă.

Banca elveţiană ia în considare, de asemenea, reducerea afacerilor de investiţii, în care unitatea de active mobiliare este o parte importantă, pentru a se concentra mai bine pe afacerile de administrare a averilor bogaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO