Business Internaţional

Ucraina a ramas fara bani si s-ar putea imprumuta de la "dusmanul" Rusia

09.02.2009, 17:07 24

Primul-ministru ucrainean Iulia Timosenko a anuntat ca guvernul pe care il conduce a trimis scrisori Statelor Unite, Rusiei, Chinei, Japoniei si Uniunii Europene, solicitand imprumuturi cu ajutorul carora sa acopere deficitul bugetar urias al tarii, scrie Financial Times.

"Am primit deja cateva raspunsuri pozitive, inclusiv din partea autoritatilor ruse", a declarat Timosenko, prezenta la Conferinta pentru Securitate de la MŸnchen.
"Rusia este pregatita sa semneze un asemenea acord", a adaugat ea, fara a preciza insa suma exacta de care tara sa are nevoie. Unele surse de la Kiev spun insa ca valoarea imprumutului acordat de Rusia s-ar putea ridica la 5 mld. dolari (3,9 mld. euro).
Timosenko spune ca Ucraina s-a straduit sa-si imbunatateasca relatiile cu Moscova in urma conflictului privind livrarile de gaze naturale de la inceputul acestui an. In acelasi timp, ea a insistat asupra respectarii agendei privind integrarea in structurile occidentale, inclusiv aderarea la Uniunea Europeana si Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Stirea potrivit careia Ucraina cauta finantare in contextul unei piete a creditelor aproape ingetata vine dupa ce Fondul Monetar International (FMI) a avertizat ca economia fostei republici sovietice se afla in fata unor "probleme foarte serioase".
O delegatie a FMI si-a incheiat saptamana trecuta vizita anuala efectuata la Kiev, fara a furniza insa un semnal clar privind plata transelor restante din cadrul imprumutului de urgenta in valoare de 16,5 mld. dolari acordat de catre instititutie guvernului ucrainean in noiembrie anul trecut. Ucraina a primit o prima transa din acest imprumut, in valoare de 4,5 mld. dolari, la sfarsitul anului trecut. Plata transelor viitoare depinde insa de indeplinirea de catre Kiev a conditiilor stricte impuse de catre institutia financiara internationala, conditii care sunt necesare pentru stabilizarea monedei nationale - grivna. Aceasta a pierdut 40% din valoare in 2008.
Ingrijorarile oficialilor Fondului Monetar International in ceea ce priveste Ucraina se indreapta asupra deficitului bugetar prognozat pentru 2009. Acesta se ridica la 3% din Produsul Intern Brut, in ciuda unei clauze a contractului cu FMI, care stipuleaza deficit bugetar zero pentru anul acesta.
De asemenea, executivul de la Kiev incearca o inghetare a cheltuielilor sociale, intr-un moment in care mai mult de un milion de persoane dintr-o polulatie de 46 de milioane si-au pierdut locul de munca.
Produsul Intern Brut al tarii s-ar putea restrange cu 5% anul acesta, iar scaderea veniturilor la bugetul de stat face si mai dificila incercarea statului de a furniza finantare bancilor locale afectate de criza mondiala sau de a acorda ajutor de somaj celor care au ramas fara loc de munca.
Ucraina se lupta sa reduca presiunile inflationiste uriase, rata anuala a indicelui preturilor de consum depasind 20%, pe fondul unei majorari semnificative a pretului gazului natural furnizat de catre Rusia. De asemenea, productia industriala a Ucrainei - care a inregistrat o crestere continua din 1998 pana in 2007 - s-a prabusit anul trecut pana la nivelul din 2006, potrivit datelor institutului national de statistica de la Kiev.
In acelasi timp, statele vest-europene si Statele Unite incearca o stabilizare a Ucrainei atat din motive geopolitice, cat si economice, cum ar fi pozitia importanta de vecin al Rusiei pe care o ocupa tara est-europeana.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO