Business Internaţional

Ucraina anunţă că Ivan Fedorov, primarul răpit din Melitopol, ar fi fost eliberat

Ucraina anunţă că Ivan Fedorov, primarul răpit din...

Autor: Andreea Tobias

16.03.2022, 22:09 988

Primarul din Melitopol, care ar fi fost răpit de forţele ruse în urmă cu cinci zile, a fost eliberat, potrivit consilierilor preşedintelui ucrainean.

Preşedintele Volodimir Zelenski acuzase Rusia că a trecut la o „nouă etapă de teroare", după ce Ucraina a prezentat imagini cu primarul Ivan Fedorov, care ar fi fost ridicat „legat la ochi”.

Melitopol a fost unul dintre primele oraşe care au căzut în mâinile forţelor ruseşti, iar un nou primar a fost instalat.

De asemenea, guvernul ucrainean a acuzat Rusia de răpirea primarului din oraşul Dniprorudne.

După ce au anunţat eliberarea lui Fedorov, oficialii ucraineni au postat pe reţelele de socializare o înregistrare video în care Volodimir Zelenski îl sună pe primar şi îi spune că este „bucuros să audă vocea unui om în viaţă", anunţă BBC.

Fedorov este auzit mulţumindu-i preşedintelui pentru că nu a fost „abandonat" şi pentru a spune că are nevoie de una sau două zile pentru a se recupera, „iar apoi voi fi la dispoziţia dumneavoastră pentru a contribui la victoria noastră".

Primarul Fedorov a fost văzut vineri într-o înregistrare video în timp ce era scos de către bărbaţi înarmaţi din clădirea guvernamentală din oraş. La scurt timp după aceea, procurorul regional din Luhansk, susţinut de Rusia, a spus că primarul a comis infracţiuni de terorism şi că este anchetat.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat „răpirea” lui Fedorov drept o „crimă împotriva democraţiei", într-o înregistrare video postată vineri pe Facebook.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO