Business Internaţional

Ucraina: BCE trebuie sa finanteze statele estice

05.03.2009, 17:16 13

Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa acorde statelor din afara zonei euro acces la finantari denominate in moneda unica europeana, considera premierul ucrainean Iulia Timosenko, avertizand cu privire la aparitia unei noi "cortine de fier" pe continentul european, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

"Nu ar trebui sa permitem ca euro sa devina o cortina de fier care sa marginalizeze statele non-membre intr-o zona de risc ridicat in care investitorii nu indraznesc sa se aventureze", a precizat Timosenko intr-un editorial aparut in cotidianul francez Le Figaro.
Ucraina a primit asistenta financiara din partea Fondului Monetar International pentru a contracara efectele crizei, insa tara risca sa aiba probleme in primirea celei de-a doua transe a imprumutului acordat de FMI pentru ca guvernul de la Kiev nu a respectat angajamentele fata de organizatie.
Timosenko a sugerat ca Europa ar trebui sa urmeze exemplul bancii centrale americane, care a lansat linii de creditare de tip swap, menite sa faciliteze accesul la dolari pentru Brazilia, Mexic, Singapore si Coreea de Sud. "BCE ar trebui sa ia in considerare acordarea unei astfel de facilitati pentru statele europene situate in afara zonei euro, pentru a fluidiza schimburile comerciale", potrivit premierului ucrainean.
BCE a acordat acces la lichiditati exprimate in euro bancilor centrale din Danemarca, Polonia si Ungaria. Cele trei state se afla in exteriorul zonei euro, insa spre deosebire de Ucraina, apartin Uniunii Europene.
FMI a suspendat accesarea celei de-a doua transe a imprumutului acordat Ucrainei in valoare de 1,84 mld. dolari (1,47 mld. euro) din cauza unor diferende cu guvernul de la Kiev, printre care se numara dimensiunile deficitului bugetar si absenta unei unitati politice care sa sprijine contracararea efectelor crizei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO