Business Internaţional

Ucraina: deficitul va fi finantat din exterior

23.05.2008, 21:33 10

Ucraina va apela la finantare externa in acest an pentru a-si putea acoperi deficitul bugetar si a-si refinanta datoriile, a anuntat ministrul ucrainean de finante Viktor Pynzenyk, citat de Bloomberg.
Totusi, ministerul de finante nu a decis cand va vinde euroobligatiuni si ce suma doreste sa atraga, a mai declarat Pynzenyk.
Guvernul estimeaza ca deficitul bugetar din acest an se va ridica la 18,8 miliarde de grivne (2,6 miliarde de euro), sau 2,1 procente din Produsul Intern Brut.
Ucraina ar putea atrage un miliard de euro de pe piata mondiala si 7,8 miliarde de grivne (1,08 mld. euro) de pe piata interna in incercarea de a acoperi deficitul in acest an, a anuntat ministerul de finante.
Pynzenyk a declarat anterior ca guvernul sau nu va incerca sa obtina finantare de peste hotare fara ca aceasta miscare sa fie aprobata de catre banca centrala.
Banca, ce controleaza moneda locala prin vanzarea si achizitionarea de dolari, a indemnat guvernul sa imprumute bani numai de pe piata interna pentru a combate inflatia.
Totusi, guvernul a reusit sa atraga 385 de milioane de grivne (53 mil. euro) de pe piata interna pana acum, conform datelor publicate pe website-ul ministerului de finante.
Rata anuala a inflatiei a accelerat pana la 30,2% in luna aprilie, cel mai rapid ritm de crestere inregistrat de inflatie din anul 1997, in conditiile cresterii preturilor la alimente pe plan global.
Ritmul de crestere al inflatiei va incetini in luna mai fata de aprilie, iar guvernul va face tot posibilul pentru a stopa cresterea preturilor, a anuntat ministrul ucrainean al economiei Bodan Danylyshyn, citat de The Guardian.
Ministrul adjunct al economiei Irina Kryuchkova a sugerat ca majorarile de preturi ar putea fi chiar negative in lunile iulie si august, avand in vedere perspectiva unei recolte bogate.
Alimentata de o crestere lunara record de 3,8% inregistrata in luna martie, cresterea preturilor de consum a atins o valoare cumulata de 13,1% in primele patru luni ale acestui an, depasind cu mult tinta guvernului de 9,6% pe intregul an.
Primul-ministru Iulia Timosenko a declarat ca majorarile de preturi din primele doua saptamani ale lunii mai s-au situat la mai putin de jumatate din nivelul atins in aceeasi perioada a lunii aprilie.
Bugetul Ucrainei a inregistrat un excedent in primele patru luni ale acestui an, a anuntat Pynzenyk pe 17 mai. Bugetul va consemna un excedent in primele cinci luni ale anului, a anticipat ministrul ucrainean de finante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO