Business Internaţional

Ucraina dupa alegeri: acordul cu FMI va fi deblocat rapid sau grivna se va deprecia pentru a-i ajuta pe exportatori

19.01.2010, 00:00 40

O posibila victorie a Iuliei Timosenko in cadrul alegerilorprezidentiale din Ucraina ar insemna o reluare mai rapida aprogramului de austeritate convenit cu Fondul MonetarInternational, in timp ce o victorie a lui Viktor Ianukovici arputea conduce la o devalorizare a monedei locale, conform unoranalisti, scrie The Wall Street Journal.

In cadrul primului tur al alegerilor prezidentiale, VictorIanukovici a castigat cele mai multe voturi si se va duela in celde-al doilea tur de scrutin, ce urmeaza a fi organizat infebruarie, cu actualul premier Iulia Timosenko.

Totusi, indiferent de cine va iesi castigator, planul deausteritate va trebui respectat, avand in vedere datoriile masivecu care se confrunta tara si puternicul declin economic inregistratanul trecut.

O victorie a lui Ianukovici, care este sustinut de cei maiputernici oameni de afaceri din Ucraina, Rinat Ahmetov - cu o averede 1,8 mld. $ - si de Dmitri Firtas, proprietarul companiei de gazeRosUkrEnergo, ar putea conduce la o devalorizare a grivneiucrainene, ceea ce ar spori marjele de profit ale companiilor dindomeniul minier si al otelului. Cat o priveste pe Timosenko, ea sepronunta pentru o grivna puternica.

Ambii candidati promit reforme indelung amanate din cauzadivergentelor de ordin politic, precum si reluarea relatiilor cuFMI, relatii intrerupte in momentul in care fostul aliat al IulieiTimosenko, presedintele Viktor Iuscenko, a adoptat o lege demajorare a salariilor si pensiilor.

Pentru a debloca finantarea din partea FMI, Ucraina ar trebuisa-si aduca deficitul bugetar aproape de tinta de 6% din PIB,comparativ cu un nivel actual estimat la 7,0 -7,5%. Una dintre celemai dificile probleme s-ar putea dovedi plata facturii de gazenaturale, Naftogaz, compania ucraineana de gaze fiind nevoita sa sebazeze pe fondurile FMI pentru plata ultimelor livrari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO