Business Internaţional

Ucraina ii tine prizonieri pe investitorii straini

31.03.2009, 16:44 13

Ucraina si Kazahstanul, tari ale caror piete de actiuni au inregistrat unele dintre cele mai slabe performante din acest an, ii indeparteaza pe investitori prin incercarile de a preintampina iesirile de capital, scrie Bloomberg.

Ucraina a cerut bancilor in aceasta luna sa achizitioneze si sa vanda moneda locala, grivna, la o rata nu mai mica de un prag stabilit in fiecare zi de catre banca centrala. Pe de alta parte, parlamentul Kazahstanului se pregateste sa confere presedintelui autoritatea de a obliga exportatorii sa vanda guvernului castigurile in moneda straina pentru moneda locala (tenge).
"Daca ai fonduri intr-o tara care impune anumite controale, aceasta este o problema si incercam sa ne retragem din acea zona", a declarat Andrew Bosomworth, manager de fond in cadrul Pacific Investment Management. "Cea mai buna modalitate de a atrage fonduri private care sa ramana este sa oferi un mediu propice pentru investitii".
Cele doua tari si-au devalorizat monedele si au preluat bancile cu probleme in ultimele sase luni, in conditiile in care recesiunea globala a redus cererea de exporturi in acelasi timp in care criza pietelor de credit a blocat investitiile straine.
Indicele pietei ucrainene de actiuni a inregistrat o scadere de 26% in acest an, iar cel al Kazahstanului a pierdut 28%.
Rezervele valutare ale Ucrainei s-au redus cu o treime in decurs de sase luni pana in februarie, cea mai mare parte a acestei reduceri de 12 miliarde de dolari datorandu-se achizitiilor de moneda locala ale bancii centrale, arata Ivan Tchakarov, economist in cadrul firmei Nomura.
Moneda locala, grivna, s-a depreciat cu 37% in raport cu dolarul din luna septembrie, in contextul in care vanzarile de otel, cel mai important produs de export al tarii, au scazut cu 50% intr-un an pana in februarie, iar coalitia de guvernamant s-a prabusit.
Presedintele Viktor Iuscenko se opune actiunilor primului-ministru Iulia Timosenko de demitere a actualului guvernator al bancii centrale Volodimir Stelmak si de negociere a unui imprumut de 5 miliarde $ cu Rusia. Ucraina a primit prima transa de 4,5 miliarde $ dintr-un pachet de bailout de 16,4 miliarde $ venit din partea FMI. Institutia a amanat a doua transa pana cand statul isi va reduce deficitul bugetar pe 2009 pana la echivalentul a 5% din PIB.
Tari ca Ucraina si Kazahstanul au nevoie de controale de capital pentru a pune capat retragerilor de fonduri, spune Douglas Polunin, din cadrul Polunin Capital Partners.
FMI estimeaza ca Ucraina va trebui sa cheltuiasca 4,5% din PIB pentru a-si recapitaliza sectorul bancar. Iaroslaw Lossovolik, analist in cadrul Deutsche Bank, arata ca Ucraina ar putea "taxa direct retragerile de capital din tara" sau cere exportatorilor sa-si vanda o parte sau in total castigurile in valuta catre banca centrala la rate dictate de aceasta.
In Kazahstan, guvernul se pregateste sa blocheze iesirile de valuta. Tara se confrunta cu primul declin economic dintr-un deceniu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO