Business Internaţional

Ucraina, ingropata de scandalul gazelor

27.01.2009, 17:39 14

Razboiul gazelor s-a incheiat pentru europeni dupa doua saptamani, tranzitul gazelor naturale din Rusia fiind reluat, scrie Bloomberg. Pentru Ucraina este posibil ca acesta sa fie doar inceputul unei perioade dificile - statul pierzandu-si orice speranta de a mai putea aplana efectele crizei financiare.

Acordul pe care Ucraina l-a incheiat cu Rusia va avea repercusiuni la nivelul cheltuielilor aferente aprovizionarii cu gaze naturale, care vor creste cu aproximativ 7%, pana la 9,16 mld. dolari (7,06 mld. euro). Aceasta modificare a pretului gazelor survine intr-un moment cand randamentele obligatiunilor emise de guvern cresc puternic, iar pericolul ca statul sa intre in faliment national creste.
In prezent, Ucraina utilizeaza deja prima transa a creditului in valoare de 16,4 mld. dolari (12,6 mld. euro) pe care l-a primit de la Fondul Monetar International, pentru a nu cadea victima crizei financiare mondiale. Posibilitatea ca statul sa primeasca noi transe depinde de rezultatele pe care Ucraina le va obtine in incercarea de a-si echilibra deficitul bugetar pe 2009, de a anula o taxa pe schimbul valutar si de a imbunatati legislatia bancara.
Ucraina nu a mai avut o pozitie atat de vulnerabila de la inceputul anilor '90, cand a devenit independenta, in urma imploziei URSS. Economia s-ar putea contracta cu pana la 10% anul acesta, iar Ucraina ar putea deveni statul european ce se confrunta cu cea mai aspra recesiune, dupa Islanda.
Sprijinul pe care il acorda presedintele Victor Iuscenko este aproape nul, iar disputele dintre acesta si primul-ministru Iulia Timosenko ar putea da jos guvernul.
"Tara se afla pe marginea prapastiei, atat din punct de vedere politic, cat si economic", a spus Neil Shearing, analist la Capital Economics din Londra. "Nu cred ca exista un stat din Europa de Est care sa iasa din 2009 mai afectat ca acesta."
Ca urmare a razboiului gazelor, veniturile Ucrainei ce proveneau din taxele pe care le obtinea ca urmare a statutului de tara de tranzit ar putea fi puse in pericol, in conditiile in care Europa inceaca sa construiasca noi rute, mai stabile.
Disputa cu Rusia, care a lasat Ucraina si alte state est-europene fara gaze, este insa doar ultimul dintr-o serie mai lunga de evenimente ce se fac responsabile de posibilul colaps. Intre acestea se mai gasesc: prabusirea pretului aluminiului - principalul produs de export al statului deprecierea grivnei, moneda nationala a statului, si cresterea pretului la gaze naturale.
 
Datoria de stat a crescut cu 33% intr-o luna
In ultimele doua luni ale anului trecut, datoria de stat a Ucrainei a crescut cu un ritm record, potrivit ministerului de finante, scrie Bloomberg. Datoria de stat a Ucrainei a inregistrat in luna noiembrie o rata lunara de crestere de 33%, pana la 22,1 mld. dolari (17 mld. euro). In decembrie s-a inregistrat o crestere a datoriei cu 9%, pana la o valoare de 24,1 mld. dolari (18,6 mld. euro) fata de luna precedenta. Guvernul a estimat initial un deficit bugetar de 18,8 mld. grivna (1,8 mld. euro), respectiv aproximativ 2% din PIB in 2008. Ulterior acesta a fost redus la sub 1% din PIB, aceasta fiind una dintre conditiile necesare pentru ca FMI sa acorde statului un credit in valoare de 16,4 mld. dolari, pentru a stabiliza economia. In 2008 datoria de stat a Ucrainei a urcat cu 37%, de la 17,6 mld dolari (13,5 mld. euro) in 2007 la 24,1 mld. dolari (18,6 mld. euro), potrivit ministerului de finante.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO