Business Internaţional

Ucraina riscă falimentul din cauza sistemului de pensii

Autor: Marius Oncu

03.10.2010, 23:47 33

Ucraina este ameninţată de faliment din cauza sistemului depensii prea generos, care a necesitat cheltuieli reprezentândaproape o cincime din Produsul Intern Brut (PIB) anul trecut,potrivit unei analize a agenţiei de presă Thomson Reuters.

Autorităţile de la Kiev nu s-au limitat la a menţine sis­te­mul depensii moştenit din perioada sovietică, dar l-au şi ex­tins, aratăReuters.
Pensia medie în Ucraina, de 140 de dolari (103 euro), ge­ne­reazăcosturi uriaşe pentru buget, care au ajuns la 18% din PIB anultrecut, una dintre cele mai mari rate din Europa. În România,pensia medie netă se ridică la 175 de euro.

Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei în Ucraina în­seam­nă cănecesarul de finanţare din sistemul de pensii va creş­te dacă nu sefac schimbări. Există, deja, nouă pensionari la zece angajaţi carecontribuie la fondul de pensii, iar raportul se va înrăutăţi.
"Niciun sistem de pensii nu va rezista la astfel de evoluţiidemo­gra­fice. Ar fi o catastrofă finan­cia­ră", a afirmat MarcinSwiecicki, di­rec­tor al centrului de cercetare Blue RibbonAnalytical and Ad­vi­so­ry Centre, finanţat de UE.

Ucraina aplică o contribuţie pe sa­lariu de 35%, printre cele mairi­dicate din lume, numai pentru finanţarea pensiilor, a adăugatel.
Însă nici măcar procentul aces­ta nu va mai fi suficient. Până în2050, Ucraina va trebui să co­boa­re pensia la 28% din salariulmediu, de la 40% în prezent. Dacă vrea să menţină raportul actualdintre pensii şi salarii, statul va fi nevoit să urce vârsta depensionare la 65 de ani, de la 60 de ani pentru bărbaţi şi 55 deani pentru femei în prezent.
În programul de reformă pe termen lung prezentat anul aces­ta,preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a promis schim­băriradicale, prin trecerea la un sistem de pensii acu­mu­la­tiv,folosit şi în alte state foste sovietice, ca Rusia sau Ka­zah­stan.Până în prezent, guvernul s-a angajat doar să majoreze vârs­ta depensionare pentru femei la 60 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO