Business Internaţional

Ucraina suspenda exporturile de produse petroliere rafinate

27.05.2004, 00:00 19



Ucraina a suspendat exporturile de produse petroliere rafinate timp de o saptamana si va repune in functiune o rafinarie inainte de termen, pentru a acoperi cererea interna si a stabiliza preturile pe piata petroliera, a anuntat guvernul de la Kiev.



Ucraina a fost recent afectata de cresterea anxietatii consumatorilor fata de preturile benzinei, care s-au majorat cu peste 40% saptamana trecuta. Guvernul a apreciat ca a fost o crestere speculativa si s-a angajat sa stabilizeze piata.



"Vom suspenda exporturile de produse petroliere rafinate timp de o saptamana. Vom proceda in acest mod pentru a satura piata si a opri cresterile de preturi", a declarat viceprim-ministrul Andrei Kliuev.



Potrivit oficialului, comerciantii au acceptat sa suspende exporturile.



Majoritatea rafinariilor petroliere ucrainiene sunt controlate de companii rusesti, care urmaresc marirea exporturilor in Europa Centrala si de Est.



Ministerul Energiei de la Moscova a anuntat, marti, ca Rusia a exportat 6,58 milioane de tone de titei la rafinariile ucrainiene in perioada ianuarie-aprilie.



In cea mai mare parte, produsele obtinute prin rafinarea titeiului rusesc sunt exportate ulterior in Occident, spun traderii.



De asemenea, firmele rusesti exporta anual circa trei milioane de tone de produse rafinate de origine rusa din porturile ucrainiene Odessa, Kerch sau Sevastopol.



Kliuev a afirmat ca guvernul va transfera rezerve suplimentare de petrol si produse petroliere rafinate la Kiev in incercarea de a reduce pretul benzinei in capitala.



Totodata, oficialii au convenit sa repuna in functiune una dintre cele mai mari rafinarii din tara, Lisisansk, inainte de termen, aceasta fiind inchisa la 26 aprilie pentru lucrari de mentenanta.



Rafinaria controlata de TNK-Ucraina, cu o capacitate de 125.000 de barili pe zi, va redeveni operationala la 31 mai, in loc de 4 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO