Business Internaţional

Ucraina va fi condusa de Viktor Ianukovici, favoritul miliardarilor tarii

Ucraina va fi condusa de Viktor Ianukovici, favoritul miliardarilor tarii
08.02.2010, 23:10 88

Liderul opozitiei ucrainene, Viktor Ianukovici, a castigatalegerile prezidentiale de duminica in Ucraina, in fata rivaleisale, premierul Iulia Timosenko, potrivit rezultatelor partialeprezentate de Comisia electorala centrala dupa numararea a peste95% din buletinele de vot, scrie BBC News.

Cu toate ca exit-pollurile anuntate duminica seara dupaincheierea scrutinului il indicau pe Ianukovici ca fiind invingatorcu un avantaj cuprins intre 3,2 si 4,6 procente, dupa numarareamajoritatii voturilor, distanta dintre cei doi s-a micsorat la doar2,1%.

Timosenko a avertizat ca va declansa manifestatii similare celordin 2004 (Revolutia Portocalie) daca se va dovedi ca actualelealegeri au fost fraudate. Ianucovici a mai fost acuzat de fraudaelectorala in urma cu sase ani, cand a fost indepartat si a pierdutalegerile prezidentiale in fata lui Viktor Iuscenko.

Ianukovici, sprijinit de oligarhi

Ianukovici se bucura de sprijinul unor importanti oligarhiucraineni. Rinat Ahmetov, cel mai bogat om de afaceri din Ucrainacu o avere estimata la 1,7 mld. dolari si presedintele clubului defotbal Sahtior Donetk, dar si Dmitri Firtas, miliardarul dinindustria gazului, au sprijinit campania lui Ianukovici, fiinddirect interesati ca opozantul ucrainean sa obtina victoria inalegerile prezidentiale.

Chiar daca ambii candidati si-au manifestat interesul pentruconsolidarea cooperarii cu Uniunea Europeana, dar si pentruimbunatatirea relatiilor cu Kremlinul, Timosenko este considerataca fiind pro-occidentala, in timp ce Ianukovici pare ca vrea saprivilegieze Moscova. Ianukovici va respinge, cel mai probabil,planurile de aderare la NATO, un obiectiv al Revolutiei Portocaliicare i-a infuriat pe liderii rusi.

Liderul opozitiei de la Kiev este apreciat in regiunile rusofiledin sudul si estul Ucrainei, insa ramane putin popular in partea devest a tarii.

Mihailo Ohendovski, membru al Comisiei electorale centrale, adeclarat ca rezultatele finale ale alegerilor ar putea fi anuntatecel tarziu joi, potrivit Interfax.

Noul presedinte va prelua fraiele unei economiidevastate

Economia ucraineana a fost sever afectata de criza, dupa ceProdusul Intern Brut s-a redus cu peste 15% anul trecut, potrivitestimarilor, in timp ce moneda nationala, grivna, s-a depreciatputernic.

Guvernul de la Kiev a apelat la un imprumut in valoare de 16,4mld. dolari din partea Fondului Monetar International (FMI).Acordarea transelor din imprumut a fost blocata insa dupa ceexecutivul ucrainean nu a reusit sa adopte bugetul pentru 2010.Investitorii straini isi doresc in primul rand un presedinte caresa convinga FMI sa reia creditarea pentru Ucraina.

Indicele PFTS al bursei din Ucraina avansese ieri dupa-amiaza cu0,48%, in timp ce moneda locala, grivna, s-a apreciat in raport cueuro cu 1,1%, pana la un curs de schimb de 10,9533 unitati pe euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO