Business Internaţional

Ucraina vrea sa ia inca 20 mld. dolari de la FMI

25.04.2010, 23:07 14

Ucraina incearca sa obtina un imprumut in valoare de 20 demiliarde de dolari (15 mld. euro) de la Fondul MonetarInternational (FMI) la inceputul lunii viitoare pentru a-si finantadeficitul bugetar si a diminua costurile unor viitoare finantari depe pietele externe, a declarat viceprim-ministrul tarii, SergheiTigipko, citat de Bloomberg.

"Un program incheiat cu FMI ne va ajuta sa reducem pretul unorviitoare euroobligatiuni pentru ca un astfel de program sporesteincrederea investitorilor", a declarat Tigipko. "Programul ne vaajuta de asemenea sa ne sustinem cresterea economica".

Ucraina a mai accesat un imprumut de la FMI in valoare de 16,4mld. dolari, insa acesta a fost blocat anul trecut din cauzanerespectarii conditiilor impuse de institutie guvernului.

Economia Ucrainei ar putea avansa cu 5-6% in acest an,comparativ cu o estimare initiala de 3,7%, conformviceprim-ministrului. Accelerarea cresterii va fi generata deavansul preturilor principalelor exporturi ale Ucrainei, precummetalele si de scaderea preturilor la carburanti, a declaratTigipko. Guvernul isi pastreaza tinta de mentinere a inflatiei subnivelul de 10%.

Ucraina poarta discutii cu o serie de banci ale caror nume nu aufost facute publice cu privire la credite sindicalizate, inconditiile in care tara incearca sa atraga 3 miliarde de dolari depe pietele externe in acest an pentru a acoperi un deficit estimatla 6% din PIB, a spus viceprim-ministrul ucrainean.

"Creditele sindicalizate pot fi aranjate mai rapid decatobligatiunile, de aceea incepem cu ele. Exista cerere, bancile suntinteresate. Avem nevoie de stabilitate politica si de vointa de areforma economia".

Guvernul nu are intentia de a-si restructura datoriile scadentein 2010 si 2011, a declarat Tigipko.

Anul viitor, Ucraina ar putea avea nevoie sa imprumute intre 4si 4,5 miliarde $ de pe pietele externe, conformviceprim-ministrului. Inflatia este asteptata sa atinga"aproximativ 9%" in 2011, iar deficitul nu va depasi 4,5% dinPIB.

Ucraina trebuie sa-si stabilizeze sistemul bancar si sa aprobebugetul pentru a putea obtine un nou imprumut din partea FMI,conform lui Tigipko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO