Business Internaţional

UE a devenit anul trecut cel mai mare exportator de produse agroalimentare din lume

UE a devenit anul trecut cel mai mare exportator de...

Autor: Marius Oncu

23.06.2014, 15:23 119

În timp ce importurile au scăzut cu 0,4%, avansul exporturilor cu 5,8% a contribuit semnificativ la creşterea surplusului comercial al UE pe acest segment economic la 18,6 miliarde de euro, a anunţat Comisia Europeană, citată de AFP.

"Creşterea exporturilor în 2013 este datorată în mare parte cerealelor, mai ales orz şi grâu, cu un avans puternic al livrărilor către Orientul Mijlociu şi Africa de Nord", a notat executivul comunitar.

Creşterea exporturilor a fost însă mai lentă decât în anii anteriori, din cauza dificultăţilor economice în ţările cu economii dezvoltate.

Cele mai mari creşteri ale livrărilor au fost consemnate către China, cu 19,7% şi Arabia Saudită, cu 20,4%.

În pofida unui avans mai redus, de numai 1,9%, Statele Unite rămân cel mai mare partener comercial, cu o cotă de 13% din totalul exporturilor UE de produse agroalimentare.

Alimentele reprezintă 7% din totalul livrărilor la extern ale UE, pe poziţia a patra, după maşini şi utilaje, produse chimice şi produse farmaceutice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO