Business Internaţional

UE a intrat in razboi comercial cu SUA

02.03.2004, 00:00 19



UE a impus sanctiuni asupra SUA pentru prima data, luni, in contextul in care disputa legata de facilitatile fiscale de care beneficiaza firmele americane s-a transformat intr-o batalie comerciala care i-ar putea costa pe exportatorii din SUA 300 milioane de dolari in acest an, informeaza BBC News.



Taxele vamale mai reduse aplicate exporturilor realizate de firme ca Boeing si Microsoft au fost considerate subventii ilegale de catre Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), care a hotarat ca UE poate replica prin aplicarea unor sanctiuni de 4 miliarde de dolari pe an asupra bunurilor americane.



Insa comisarul european al Comertului, Pascal Lamy, a decis sa supuna SUA la presiuni mai moderate in prima faza.



Masurile luate de UE vor afecta o gama larga de bunuri, incluzand textile, bijuterii si jucarii, si sunt menite sa impulsioneze Congresul SUA sa inlocuiasca rapid facilitatile fiscale cu prevederi corespunzatoare regulilor OMC.



"In ziua in care Congresul va adopta noi masuri, vom suspenda sanctiunile", a declarat un purtator de cuvant al lui Lamy.



Sanctiunile incep de la 16 milioane de dolari, sub forma unei taxe vamale suplimentare de 5% care va fi aplicata in martie unor bunuri americane selectionate.



Ulterior, taxa va creste cu cate 1% in fiecare luna, sanctiunile urmand sa totalizeze 315 milioane de dolari la finalul lui 2004 si 666 milioane de dolari la sfarsitul anului 2005, daca nu sunt suspendate intre timp.



Pe baza valorii de 4 miliarde de dolari autorizata de OMC, principalul sector care ar fi afectat este cel al bijuteriilor, unde sanctiunile posibile sunt estimate la 1,43 miliarde de dolari.



Oficialii au incercat sa minimalizeze importanta disputei comerciale, care marcheaza prima data de la crearea OMC, in 1995, cand UE aplica masuri de retaliere la bunurile americane.



"Nu este inceputul unui razboi comercial. Disputele in cadrul OMC sunt parte din sistem", a declarat un oficial de la Washington inaintea intrarii in vigoare a sanctiunilor, la 1 martie.



Firmele din UE si-au exprimat, insa, preocuparea fata de escaladarea disputei, care ar putea mari costurile intr-un moment in care economia abia incepe sa se redreseze.



Lamy a declarat ca sanctiunile trebuie vazute in contextul comertului transatlantic de 1 miliard de dolari pe zi. In acelasi timp, cele doua parti au convietuit calm timp de mai multi ani cu sanctiuni americane aplicate unor exporturi ale UE de peste 100 milioane de dolari.



Fragilitatea dolarului este de natura sa micsoreze daunele pentru exportatorii americani, iar administratia presedintelui George W. Bush a facut presiuni asupra Congresului sa modifice legile controversate privind facilitatile fiscale. Nimeni va fi dispus renunte, in an electoral, la aceste gratificatii acordate industriei americane, considera analistii.



Senatul american ar putea incepe o dezbatere saptamana viitoare asupra unui proiect de anulare a prevederilor si de utilizare a unor economii de 50 miliarde de dolari pentru diminuarea impozitelor aplicare producatorilor. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO