Business Internaţional

UE apelează la ajutorul traderilor în investigaţia privind manipularea preţurilor petrolului

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Anca Dumitrescu

21.05.2013, 20:21 350

Comisia Europeană a intensificat investigaţia referitoare la fixarea preţului petrolului, solicitând informaţii traderilor de energie, de la Glencore Xstrata, grup minier evaluat la 70 de miliarde de dolari, până la Gunvor Group, scrie Bloomberg.

Glencore Xstrata, Gunvor şi Vitol Group, care nu sunt anchetate, împreună cu alte companii cu birouri în Elveţia, asistă Comisia Europeană în investigaţie, au declarat surse apropiate situaţiei.

Sediile companiilor BP, Shell şi Statoil au fost percheziţionate de autorităţile europene antitrust care investighează dacă cei trei mari producători de ţiţei au colaborat pentru manipularea preţului petrolului timp de peste zece ani, aceasta fiind una dintre cele mai mari anchete din Europa după cea declanşată de scandalul manipulării dobânzilor Libor.

Potrivit oficialilor CE, aceste grupuri au început cel mai probabil din anul 2002 să transmită date eronate referitoare la cotaţiile petrolului, ceea ce a avut un impact uriaş asupra preţului benzinei.

Agenţiile de raportare a preţurilor publică date care stau la baza unor contracte de miliarde dolari prin care se tranzacţionează petrol, gaze naturale şi electricitate şi care au impact asupra facturilor la energie plătite de gospodării, notează Financial Times. Agenţia căreia giganţii petrolieri i-au raportat preţuri greşite este Platts, parte a grupului american McGraw-Hill. Aceasta utilizează date privind cererea şi oferta, precum şi tranzacţiile pentru a stabili preţurile de referinţă pentru petrol folosite la stabilirea preţurilor plătite de rafinării pentru ţiţei şi cele plătite de distri­buitori pentru carburanţi. Comisia analizează rolul avut de Platts în schema de manipulare.

Total, a treia mare companie petrolieră din Europa, estimează că până la 80% din tranzacţiile cu petrol şi produse petroliere au loc în funcţie de preţuri de referinţă precum cele publicate de Platts, în timp ce până la 20% sunt legate de contracte futures tranzacţionate la New York Mercantile Exchange şi ICE Futures Europe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO