Business Internaţional

UE ar putea fi nevoita sa ajute Grecia cu bani, admite un oficial al BCE

23.02.2010, 23:05 20

Tarile din Uniunea Europeana ar putea fi nevoite sa ofereGreciei ajutor financiar, a declarat Lorenzo Bini Smaghi (foto),membru al comitetului executiv din cadrul Bancii Centrale Europene,scrie Bloomberg.

"Europa va ajuta Grecia sa se salveze. Acest lucru ar puteaimplica si acordarea unui sprijin financiar", a spus BiniSmaghi.

Potrivit publicatiei Der Spiegel, Germania vrea ca guvernele dinzona euro sa furnizeze autoritatilor elene imprumuturi si garantiiin valoare de 20 pana la 25 mld. euro, numai in conditiile in caregrecii vor reusi sa isi respecte tintele de reducere a deficituluibugetar.

Germania ar urma sa finanteze 20% din acest ajutor. "Suma va fimult mai mica decat cea vehiculata", a explicat Bini Smaghi, facandreferire la articolul aparut la finalul saptamanii trecute inrevista germana.

In acelasi timp, el si-a reafirmat opozitia fata de un posibilsprijin din partea Fondului Monetar International si a criticatfaptul ca Grecia a cheltuit in trecut mult mai mult decat trebuia,sugerand ca guvernul de la Atena va fi nevoit sa implementeze ocorectie solida a finantelor publice.

Totodata, oficialul european a precizat ca moneda euro este"sanatoasa" si ca cei care speculeaza impotriva acesteia "vorpierde". "Moneda este solida si, in perioada crizei ce a afectatintreaga lume, a fost un adevarat scut protector pentru tarile ceau adoptat-o. Nu exista niciun motiv de ingrijorare pentrupersoanele care economisesc in euro. Economiile lor se afla insiguranta", a spus Bini Smaghi.

Goldman Sachs se apara

Gerald Corrigan, director al Goldman Sachs Bank USA, a declaratca acordurile de tip swap pe care banca americana le-a derulat cuGrecia in 2001 au fost compatibile cu reglementarile in vigoare dinacea perioada, scrie BBC News. "Au fost compatibile si comparabilecu standardele si masurile din Uniunea Europeana valabile la aceavreme", a explicat el. Cu toate acestea, Corrigan a recunoscut catranzactiile ar fi trebuit sa fie mult mai transparente. Acordurileswap dintre Goldman si guvernul de la Atena sunt cercetate inprezent de Uniunea Europeana, pe fondul supozitiei ca ar fi permisgrecilor sa ascunda marimea deficitului bugetar si a datorieipublice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO