Business Internaţional

UE ataca "scutul francez de protectie" impotriva strainilor

15.09.2006, 20:46 20

Autoritatile Uniunii Europene au luat in vizor guvernul francez pentru incercarea de a proteja o companie gigant din sectorul energetic pentru a nu fi preluata de o companie straina. Caz ce a readus in discutie protectionismul francez.
Dar autoritatile Uniunii Europene au evitat sa ia masuri legale imediate impotriva acestuia, o decizie ce ar trebui sa-l bucure pe primul-ministru francez, Dominique de Villepin, scrie International Herald Tribune.
Intr-o scrisoare trimisa ministrului francez de finante, Thierry Breton, comisarul european pentru piata interna si servicii, Charlie McCreevy, a lasat sa se inteleaga ca deocamdata planul lui Villepin privind Gaz de France si Suez "nu contine elemente care ar putea duce la lansarea unei proceduri in justitie impotriva Frantei".
Dar scrisoarea exprima si nemultumirea din ce in ce mai accentuata a lui McCreevy fata de modul in care Franta, unul dintre statele care au fondat UE acum jumatate de secol, continua sa se individualizeze folosind metode precum "actiuni de aur", adica participatii minoritare ale statului in cadrul anumitor companii, dar cu drept de vot puternic.
"Convingerea mea este ca drepturile speciale pe care si le aroga guvernul francez pentru a controla astfel companiile private, creeaza obstacole investitiilor directe si vrea sa influenteze managementul companiilor, contrar pietei unice", a scris McCreevy in scrisoarea sa catre Breton, conform declaratiei date de catre Oliver Drewes, un purtator de cuvant al acestuia.
McCreevy i-a cerut primului-ministru mai multe detalii cu privire la afacerile pe care Franta incearca sa le protejeze, si daca aceste masuri au intr-adevar ca scop sa protejeze "interesele esentiale ale Frantei, si nu doar interesele nationale".
Franta nu este singura tara europeana care a fost atentionata de catre oficialii Uniunii Europene, care verifica conventiile, cu privire la comertul liber intre cele 25 de tari membre. De-abia acum Italia a inceput sa renunte la protejarea sectorului sau bancar de preluarile de catre jucatori straini, pe cand autoritatile din Luxemburg si Belgia au protestat anul acesta fata de planurile lui Lakshmi Mittal, un magnat al otelului nascut in India, de a prelua Arcelor, o companie siderurgica paneuropeana.
Francezii, in schimb, si-au castigat reputatia de maestri in evitarea cat mai subtila a regulamentelor Uniunii Europene.
Chiar si inainte de scrisoarea lui McCreevy, planurile Frantei de fuzionare a Gaz de France cu compania privata Suez pareau conforme cu reglementarile anticoncurentiale, din moment ce regulatorii anticoncurentiali ai Uniunii Europene nu au autoritate asupra actiunilor de aur si nu au permisiunea sa le includa in recenzia lor.
O discutie despre actiunile de aur, in cazul in care tot McCreevy se va ocupa de caz, va fi sustinuta de-abia mai tarziu. Unii avocati sustin ca McCreevy nu se va retrage din aceasta batalie.
"Tot ce pot de fapt sa faca legile Uniunii Europene este sa manevreze actiunile de aur in relatie cu problemele de securitate si protectie in caz de razboi, nu sa se asigure ca ai indeajuns de mult petrol la tine in tara", a spus Chris Bright, consultant la firma de avocatura Shearman & Sterling.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO