Business Internaţional

UE condamna protectionismul impus de SUA

22.06.2006, 18:24 17

Statele Unite ale Americii, principala destinatie a investitiilor facute de europeni in afara continentului, ridica bariere in calea investitorilor din cauza preocuparilor legate de globalizare si terorism.
Masurile protectioniste ar putea pune in pericol investitiile europene in Statele Unite, a declarat presedintele Comisiei Europene inaintea intalnirii ce a avut loc miercuri la Viena intre reprezentantii Uniunii Europene si cei ai SUA, relateaza Financial Times.
Jose Manuel Barroso a declarat ca a discutat cu presedintele Statelor Unite, George W. Bush, in repetate randuri despre riscul impunerii de noi bariere in calea investitorilor, din cauza grijilor legate de globalizare sau terorism.
"Vrem sa va asiguram ca preocuparile legate de securitate, pe care le respectam, pot fi rezolvate intr-o maniera care sa nu contravina relatiilor noastre politice si, in mod deosebit, relatiilor comerciale si de investitii", a declarat el pentru Financial Times Deutscheland.
"Suntem nemultumiti de toate deciziile prin care - din cauza preocuparilor legate de securitate - se restrictioneaza circulatia libera a capitalului. Este daunator tuturor. Consideram ca este important sa avem cat mai multe investitii externe."
Barroso a declarat ca o atitudine impotriva globalizarii a alimentat de asemenea tendintele protectioniste din Statele Unite si nu numai.
SUA si UE reprezinta una pentru cealalta cea mai importanta sursa de investitii straine directe. Cu un stoc total de investitii bilaterale de 1.500 mld. euro (1.887 mld. dolari), doua treimi din investitiile externe ale companiilor europene si americane ajung pe partea cealalta a Atlanticului.
Dar oficialii Uniunii Europene cred ca esecul inregistrat anul acesta de Dubai Ports World in incercarea de a cumpara o parte din porturile din Statele Unite a aratat dorinta Congresului de a bloca unele investitii straine, fara a se baza pe considerente economice.
Acest subiect reprezinta doar una dintre temele sensibile ale legaturilor transatlantice care s-au discutat la intalnirea de ieri.
Barroso este de asemenea ingrijorat in legatura cu refuzul oficialilor de la Washington de a permite accesul fara viza in Statele Unite pentru cetatenii noilor state membre UE, Comisia facand eforturi sa indeplineasca cererile Statelor Unite de a furniza detalii despre pasagerii aeronavelor transatlantice, astfel incat sa fie compatibile cu legislatia Uniunii Europene.
Cu toate acestea, Barroso a declarat ca, in privinta obiectivelor strategice, administratia Bush s-a apropiat de UE in ultimele luni.
Barosso a declarat ca programul de restrictionare a accesului in Statele Unite trateaza calatorii din noile state membre drept "cetateni de clasa a doua", chiar daca acestia provin din state "foarte pro-americane".
El a pus acest fapt in contextul unei "imbunatatiri considerabile a relatiilor UE - SUA", aratat de dorinta mai mare a Statelor Unite de colaborare multilaterala, consemnata in special in legatura cu Iranul.
Totodata, el a subliniat cererea adresata Statelor Unite de catre Uniunea Europeana de a inchide centrul de detentie de la Guantanamo Bay.
"Credem ca obligatiile morale pe care le avem in lupta impotriva terorismului nu trebuie sa fie schimbate in niciun fel de incalcarea respectarii drepturilor omului", a declarat Barroso. "Nu trebuie sa ne pierdem sufletul in lupta pe care o purtam."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO