Business Internaţional

UE este dispusă să majoreze programul de 750 mld. euro

10.06.2010, 23:05 13

Preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy a spus căpachetul financiar în valoare de 750 mld. euro va fi majorat dacănu va fi suficient pentru a soluţiona criza datoriilor din Europa,scrie Bloomberg. El a fost primul lider din cadrul UE care aexprimat ideea unui fond mai mare.

"În prezent, nu există niciun indiciu că va veni o cerere pentrua pune acest plan salvator în practică", a spus Van Rompuy. "Iardacă planul se dovedeşte insuficient, răspunsul meu este simplu:atunci vom face mai mult."

Pachetul financiar a fost creat pentru a ajuta statele puternicîndatorate precum Spania şi Portugalia să nu ajungă în incapacitatede plată. Totul a pornit de la exemplul Greciei, care a fostnevoită să primească ajutor financiar extern în valoare de 110 mld.euro de la Fondul Monetar Internaţional şi de la celelalte statedin zona euro, pentru că nu a putut să găsească soluţii pentrucriza fiscală.

Van Rompuy, fost premier al Belgiei, care a devenit în lunaianuarie primul preşedinte full-time al UE, şi-a exprimatîncrederea că Grecia nu va intra în faliment naţional şi că nicioţară nu va fi nevoită să iasă din zona euro.

"Apar multe declaraţii nepotrivite în presa internaţionalăprivind restructurarea datoriilor, însă nu cred că se va ajungeacolo", a spus Van Rompuy.

Miniştrii de finanţe se vor întâlni pe 8 iunie pentru a pune lapunct ultimele detalii ale pachetului financiar. Statele din zonaeuro vor veni cu 440 mld. euro sub formă de garanţii. BancaCentrală Europeană a intervenit la rândul său, cumpărândobligaţiuni emise de statele ce întâmpină dificultăţi, în valoarede 40,5 mld. euro.

"Acest plan a uimit lumea", a spus Van Rompuy. "Nimeni nu seaştepta să luăm o asemenea decizie."

Dacă Van Rompuy a ajutat la creionarea răspunsului UE,responsabilitatea stă acum în mâinile autorităţilor naţionale.Statul care va oferi cel mai mare ajutor va fi Germania, care vinecu circa un sfert din totalul sumei. Acest fapt reflectă importanţasa în rândul celor 16 state ale zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO