Business Internaţional

UE nu vrea să se decupleze de China, dar trebuie să se protejeze, afirmă şeful UE pentru comerţ

UE nu vrea să se decupleze de China, dar trebuie să se...

Autor: Andreea Tobias

23.09.2023, 11:07 201

Uniunea Europeană nu are nicio intenţie de a se decupla de China, dar trebuie să se protejeze atunci când se abuzează de deschiderea sa, a declarat vicepreşedintele executiv al blocului Valdis Dombrovskis.

Relaţiile au devenit tensionate din cauza legăturilor dintre Beijing şi Moscova, după ce forţele ruseşti au pătruns în Ucraina, şi din cauza eforturilor UE de a se baza mai puţin pe a doua cea mai mare economie a lumii, scrie Reuters.

Blocul comunitar a înregistrat anul trecut un comerţ bilateral record cu China, dar acesta este "foarte dezechilibrat", a declarat Dombrovskis sâmbătă, într-un discurs susţinut la conferinţa anuală Bund Summit de la Shanghai, citând un deficit comercial de aproape 400 de miliarde de euro.

Dombrovskis, care este şi comisarul pentru comerţ al blocului comunitar, se află într-o vizită de patru zile în China, în căutarea unor legături economice mai echilibrate cu UE.

El a sosit la puţin peste o săptămână după ce Comisia Europeană a declarat că va stabili dacă sunt necesare tarife punitive pentru protejarea producătorilor auto din UE de importurile mai ieftine de vehicule electrice chineze.

Vizita este menită să reînnoiască dialogul cu China după pandemia COVID-19, ambele părţi încercând să calmeze tensiunile pe teme care variază de la investiţii străine, comerţ şi geopolitică, precum şi criticile occidentale la adresa apropierii Beijingului de Moscova.

"Crearea unei pieţe deschise între membrii săi a fost unul dintre principiile fondatoare ale UE. Ne-am angajat, de asemenea, în favoarea unui comerţ global liber şi echitabil. Iar <echitabil> este cuvântul cheie aici", a spus el.

El a dat ca exemplu deficitul comercial al blocului, adăugând că "UE trebuie să se protejeze şi în situaţiile în care se abuzează de deschiderea sa".

"Acest lucru înseamnă reducerea la minim a dependenţelor noastre strategice pentru un număr restrâns de produse strategice", dar strategia economică a UE s-a concentrat pe reducerea riscurilor, nu pe decuplare, a spus el.

"UE nu are nicio intenţie de a se decupla de China".

Comisia Europeană anunţa recent că va stabili dacă sunt necesare tarife punitive pentru protejarea producătorilor auto din UE de importurile mai ieftine de vehicule electrice chineze. În replică, Ministerul Comerţului de la Beijing spunea că investigaţia va avea un impact negativ asupra legăturilor economice şi comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO