Business Internaţional

UE pune turnuri de control pentru a supraveghea băncile

Autor: Cristina Rosca

05.09.2010, 23:44 14

Uniunea Europeană a ajuns la un acord în ceea ce priveştesupravegherea sistemului financiar al blocului, potrivit unoroficiali europeni, scrie BBC News.
Statele UE şi Comisia Europeană au concluzionat că cea mai bunăsoluţie o reprezintă crearea de agenţii care, înce­pând cu anulviitor, să supravegheze activitatea băncilor, a asigu­rătorilor şia pieţelor financiare.
Acest acord trebuie totuşi să fie aprobat de miniştrii de finanţeeuropeni şi de Parlamentul European.

Mutarea Europei vine la scurt timp după ce propunerilepreşedintelui american Barack Obama de reformare a Wall Street-uluiau fost adoptate în luna iulie.
Acordurile încheiate în Europa şi Statele Unite au ca principalscop evitarea reapariţiei unei crize financiare. Un rol im­portantîn criza financiară actuală l-a jucat supravegherea re­laxată abăncilor. "Am ajuns la un acord deosebit de impor­tant. Am căzut deacord să creem o serie de instituţii de supra­veghere financiarăeuropeană", a spus Michel Barnier, co­mi­sarul european pentrupieţe interne.
Noul acord stabileşte şi crearea unui Consiliu European pentru RiscSistemic, a cărui principală menire va fi iden­tifi­carea deameninţări la adresa economiei europene, amenin­ţări ce vin dinpartea sistemului financiar.
Barnier a spus că noile agenţii vor oferi Europei "turnul decontrol şi radarele necesare pentru identificarea riscurilor,instru­mentele necesare pentru un mai bun control al jucă­to­rilordin sistemul financiar şi mijloacele necesare pentru o acţionarerapidă, de o manieră coordonată".
Dacă acordul va fi ratificat, Uniunea Europeană speră să lansezenoile agenţii în ianuarie 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO