Business Internaţional

UE şi-ar putea finanţa bugetul printr-o TVA europeană

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

20.10.2010, 23:52 26

Comisia Europeană a lansat o serie de propuneri ce vizeazăimpunerea de taxe în statele membre care să meargă direct înbugetul comunitar, inclusiv o posibilă taxă pe valoarea adăugată(TVA) la nivel european, relatează BBC News.

Propunerile nou-lansate fac parte dintr-un pachet de opţiuni pentruidentificarea de noi surse de venituri pentru bugetul UniuniiEuro­pene.
Janusz Lewandowski, comisar al UE pe probleme de buget, a declaratpentru pri­ma dată în luna august a acestui an că doreşte casta­tele membre ale Uniunii să ia în considerare posi­bili­tatea dea permite UE im­pu­nerea unor taxe directe.

În mod tradiţional, gu­ver­nele naţionale sunt cele care impun taxeîn cadrul Uniunii Europene.

Cele 27 de state membre ale UE plătesc o contribuţie fixă labugetul Uniunii, în funcţie de PIB-ul acestora şi un procent dinTVA locală. În cadrul procesului de revizuire a bugetului UE,comisia a propus "opţiunea reducerii contribuţiilor statelor membreşi introducerea progresivă a uneia sau mai multor noiresurse".
"Posibilele variante pentru noile resurse ar putea fi un procentdintr-o tranzacţie financiară sau o taxă pe activităţi financiare,licitaţii cu certificate CO2, o taxă la nivelul UE pe transportulaerian, o rată separată a TVA, un procent dintr-o taxă pe energiesau dintr-o taxă pe profi­turile companiilor", se arată îndo­cumentul comisiei.
Cu câteva luni în urmă, Franţa, Germania şi Marea Britanie şi-auexprimat opoziţia faţă de ideea impunerii unor taxe directe decătre UE.

Pierre Lelouche, secretar de stat francez pe probleme euro­pene, adeclarat că ideea impunerii unor astfel de taxe vine într-operioadă "total nepotrivită" şi că Uniunea ar trebui să segândească la reduceri acum.
Trezoreria britanică a anunţat că Marea Britanie consideră căimpunerea de taxe este o problemă pe care statele membre ostabilesc la nivel naţional.
Totuşi, oficialii Austriei şi Belgiei au adoptat o atitudinepozitivă faţă de o astfel de propunere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO