Business Internaţional

UE sporeste eforturile legale impotriva protectionismului

17.10.2006, 13:44 16

Franta ar putea primi penalizari din partea Comisiei Europene, fiind considerata cea mai protectionista tara europeana.
Comisia Europeana a dat Frantei un avertisment final pentru a opri limitarea detinerilor straine in 11 sectoare, ca urmare a eforturilor legale de a imbunatati competitia in afara frontierelor, scrie International Herald Tribune.
Comisia Europeana, corpul executiv al Uniunii Europene, a inceput procedurile impotriva celor mai multe dintre cele 25 de state membre, in incercarea de a pune capat sistemului protectionist si decide a face piata interna a celor 450 de milioane de oameni sa functioneze mai bine.
Decretul privind detinerile straine a fost decizia cea mai urmarita referitoare la actiunile legale si avertismentele anuntate impotriva statelor membre care au esuat in implementarea corespunzatoare a legilor UE.
Aceste decizii afecteaza sectorul telecomunicatiilor, repartizarea cotelor de dioxid de carbon, publicitatea pentru tutun, politicile de achizitie publica.
Decretul francez, care a intrat in vigoare pe 31 decembrie, doreste sa protejeze sectoarele economiei franceze de la securitatea informationala la cazinouri ca parte a politicii de "patriotism economic" a prim ministrului Dominique de Villepin.
Bruxellesul a transmis Frantei "un motiv bine intemeiat" de a alinia decretul cu legile UE inainte de a trimite cazul Curtii Europene de Justitie, care poate percepe unele amenzi. Daca nu va exista un raspuns satisfacator in doua luni, Bruxellesul ar putea apela si la cele mai importante organisme din justitie ale Uniunii Europene.
Tratatul UE tine la loc de cinste libera circulatie a bunurilor, a capitalului uman, a serviciilor si a capitalului circulant in spatiul european, dar tarile au creat bariere de-a lungul anilor.
Comisarul pietei interne a UE, Charlie McCreevy, a declarat ca este important sa protejeze piata unica a blocului european.
Doar in luna aprilie comisia a implementat aproape 2.000 de masuri in acest scop.
De asemenea, au inceput actiunile legale impotriva a opt dintre tarile Uniunii Europene pentru ca acestea nu s-au supus planurilor de a declara cat dioxid de carbon ar putea emana industriile lor din 2008 pana in 2012.
Planurile reprezinta punctul de cotitura al sistemului de reducere a emisiilor de gaze nocive, care limiteaza cantitatile de dioxid de carbon pe care marile fabrici le elibereaza si care le permite sa cumpere sau sa vanda licente prin care cota initiala poate fi depasita.
Comisia a declarat ca a inceput actiunile legale prin trimiterea unor scrisori de avertisment spre tari precum Austria, Republica Ceha, Danemarca, Ungaria, Portugalia, Italia, Slovenia si Spania pentru ca acestea au esuat in a-si implementa planurile Comisiei Europene.
Bruxelles a pus de asemenea problema unei notificari legale impotriva a 13 state care au esuat in implementarea a doua directive legate de transporturi care sa permita competitia in cadrul serviciilor feroviare.
Uniunea Europeana a amenintat din nou cu blocarea intrarii Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului in cazul in care Rusia nu va reduce succesiv taxele liniilor aeriene europene care opereaza zboruri spre Siberia.
UE vrea ca Rusia sa reduca treptat taxele pentru zborurile catre Siberia pentru urmatorii sapte ani si eliminarea taxelor din 2014. Bruxellesul cere de asemenea dreptul de a detine rutele suplimentare dupa scoaterea costurilor suplimentare, care aduc companiilor de transport aerian europene precum Air France KLM si Lufthansa reduceri de sute de milioane de euro pe an ale profiturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO